Opstellen van ICT-beleidsplannen

Het ontwikkelen en het gebruik van een beleidsplan in een school of scholengroep is sterk aan te raden. Het moet een werkdocument zijn in nauw overleg met directie, ICT-coördinatie en leerkrachten over hoe je ICT zo efficiënt mogelijk inzet. Een aanpak waarbij in teamverband een beleidsplan wordt ontwikkeld, is belangrijker dan het louter en alleen hebben van zo’n plan.

Het beleidsplan bevat de visie van de school op ICT-gebied, een inventarisatie van alle huidige ICT-middelen en de gewenste situatie. Het ICT-beleidsplan bevat de ICT-ambities en de nodige stappen om deze ambities te realiseren.

Scholen die succesvol zijn met ICT, zijn scholen die beschikken over een ICT-beleidsplan waarbij het volledige schoolteam betrokken is bij de ontwikkeling ervan. Leerkrachten worden er gestimuleerd om mee na te denken over de inhoud van het plan. Het opstellen van een ICT-beleidsplan is een aanleiding na te denken over de plaats van ICT in de school en in de klassen. Dit proces dient te worden geleid door een ‘zichtbare’ coördinator, bijvoorbeeld de directie of de ICT-coördinator. Deze persoon geeft het proces van beleidsplanontwikkeling vorm en bewaakt de voortgang ervan.

Door Lien Vandendoorent | Bijgewerkt: 02-07-2019
Handen worden geschud.  www.pixabay.com

Leermiddelen (32)

Sorteer
Sorteer: Relevantie | Datum | Score

Inspiratie nodig om ICT te integreren in je klaspraktijk? Op zoek naar de geschikte ICT-tool?

In de favorietenmap ICT-tools zetten we enkele leermiddelen in de kijker.