-
Dranken en tussendoortjes: Lesmodule
Deze lesmodule leert leerlingen omgaan met informatie op het voedingsetiket en helpt hen de juiste keuzes te maken. Je maakt er je leerlingen zo bewust van dat niet alle dranken en tussendoortjes passen in een evenwichtig en gezond …
Downloadbaar lesmateriaal (28) -
De voedingsdriehoek: Inspiratiebundel
Tip voor de Week van de Smaak: een les(senreeks) over de voedingsdriehoek. Zo leren je leerlingen hoe ze lekker én gezond kunnen eten.
Deze inspiratiebundel bevat een antwoord op al je vragen over gezond eten en dus over de …
Downloadbaar lesmateriaal (59) -
Suiker: Inspiratiebundel
Wat doet suiker met ons lichaam? In welke voedingsmiddelen zit dit vooral? Bestaat er maar één suikersoort of zijn er meer? Op deze én andere vragen biedt de inspiratiebundel Suiker, onverbloemd een antwoord. Zo wordt het wat, …
Downloadbaar lesmateriaal (47) -
Oog voor Diabetes: Lespakket
1 op de 12 volwassen Belgen heeft vandaag diabetes en het aandeel stijgt snel. Tegen 2030 zal dit cijfer oplopen tot 1 op de 10 volwassenen. De stijging gaat vooral om mensen met diabetes type 2.
Type 2 diabetes komt steeds vaker voor en wordt ook …
Downloadbaar lesmateriaal (20)Ander -
Antiseptica en desinfectantia: Groepsopdracht
Kennis van (het verschil tussen) antiseptica en desinfectantia in functie van een correct gebruik in de beroepspraktijk is onontbeerlijk voor studenten zorgkunde en verpleegkunde.
In de praktijk blijkt dit geen evidentie te zijn: …
Downloadbaar lesmateriaal (19)Leerkracht -
Denk globaal, eet lokaal: Pizza of fruitsla bereiden
Met deze actieve werkvorm ontwerpen vier groepjes voor een nieuw ecologisch restaurant:
- een milieuvriendelijke pizza in de winter of de zomer;
- een milieuvriendelijke fruitsla in de winter of de zomer.
Daarbij dienen de leerlingen rekening …
Downloadbaar lesmateriaal (24)Leerkracht -
Sinnercirkel: Werkbundel
De leerlingen maken kennis met de Sinnercirkel.
Daarnaast krijgen ze enkele praktische (metalen stoel reinigen) en theoretische oefeningen.
Downloadbaar lesmateriaal (42)Student (lerarenopleiding) -
Aankoop en voorraadbeheer van voedingsmiddelen
Ruim twintig werkbladen waarin onder meer het volgende aan bod komt: het boodschappenlijstje, de kassabon, ergonomie, milieubewust aankopen, opslaan en bewaren van voedingsmiddelen.
Downloadbaar lesmateriaal (50)Leerkracht -
Voeding en eetgedrag: Leerlijn
De leerlijn voeding is een praktisch instrument dat schoolteams ondersteunt bij het invullen en afstemmen van hun gezondheidseducatie rond het thema voeding. Je kan de leerlijn gebruiken om lesinhouden en lesmateriaal te selecteren en te …
Downloadbaar lesmateriaal (29) -
Het ei: Werkbundel
Een werkbundel met allerlei weetjes en proefjes over het ei:
- Situering van het ei in de voedingsdriehoek.
- Hoe ontstaat een ei?
- De opbouw van een ei.
- Marktaanbod van het ei.
- Kwaliteit van eieren.
- Een ei leren splitsen.
- Ouderdom van het ei …
Downloadbaar lesmateriaal (74)Leerkracht -
Grootkeuken: Keukenmateriaal, veiligheid, voorbereiding van groenten en snijtechnieken
Dit document gaat in op
- de benamingen van professionele keukentoestellen, -benodigdheden, -kleding;
- de behandeling van wonden, onder andere brandwonden, snijwonden;
- hygiëne in de keuken;
- voorbereiding van groenten;
- snijtechnieken.
Downloadbaar lesmateriaal (94)Leerkracht -
Voeding voor zuigelingen: Theorie en spel
Als bijlage vind je:
- enkele bladzijden met theorie over fles- en borstvoeding;
- herhalingsoefeningen;
- een Bingospel met speelkaarten en vraagkaarten om de leerstof vast te zetten.
Downloadbaar lesmateriaal (18)GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner, Ander