DoorElkaar: Interculturaliteit en diversiteit


DoorElkaar, het Expertisecentrum voor Interculturaliteit en Diversiteit van het HIVSET, lanceerde december 2016 het pioniersproject ‘p iMAT kan je rekenen in het kader van het overkoepelend leerthema Anderstalige Nieuwkomers.

De iMAT (instrument Mathematics Anderstalig Thuistaal) staat voor een verzameling van visueel aantrekkelijke tools opgebouwd rond vijf thema’s en als startpunt in tien talen. De tool werd ontwikkeld door een werkgroep in het HIVSET, het expertisecentrum DoorElkaar, logopedisten, zorgleerkrachten en vertalers op vrijwillige basis.

'Kinderen begrijpen de rekentaal dikwijls niet, zeker als ze thuis geen Nederlands spreken. De iMAT is ontwikkeld om die kinderen te helpen, als instrument in de klas en als hulpmiddel om ouders te betrekken bij het onderwijs. De iMAT is rekentaal in de thuistaal en is interessant voor iedereen: leerkrachten, begeleiders, vrijwilligers, ouders en het kind,' aldus verantwoordelijke Chris Verhaegen.

Lieve Lenaerts, coördinator van DoorElkaar, geeft met de iMAT een eerste zet: 'Het is nu de bedoeling dat alle betrokkenen met de iMAT aan de slag gaan onder meer in de lessen wiskunde, als hulpmiddel bij toetsen, rekenen, bij remediëring en logolessen. Reeds van in het begin speelden we met het idee om iMAT-speelkaarten te ontwikkelen.'

Het iMAT-kaartspel ligt helemaal in de lijn van het doel van iMAT, namelijk op een makkelijke manier de kennis vanuit de eigen taal verbinden met de nieuwe te leren taal. Bovendien is Turnhout het wereldcentrum van de speelkaart. Dus was de match tussen DoorElkaar en Carta Mundi, de wereldmarktleider van de speelkaarten, snel gemaakt. Januari 2018 werden deze speelkaarten officieel gelanceerd. 

Een troef voor leraren, kinderen en hun ouders. Een manier om te verbinden: thuis met leren en op school. Het kaartspel bevat vijfenvijftig speelkaarten met op de achterkant een Nederlandstalige rekenterm en daarbij de overeenkomstige vertaling in de eigen taal en een symbool. Er werden voorlopig vijfhonderd kaartspelen gedrukt in de vijf meest courante talen: Frans, Engels, Spaans, Roemeens en Arabisch.

De studenten van Thomas More gingen aan de slag met het bestaande materiaal en ontwikkelde deze website. Door de grote vraag en populariteit van de iMAT stelde een tweede groep studenten onlangs nog een website samen: https://www.imat-rekentaal.com.

Hoe kan je deze speelkaarten bekomen? Mail naar lieve.lenaerts@hivset.be

Met de input van het werkveld en met de steun van diverse organisaties verfijnen we onze iMAT elke dag. Een aantal voorbeelden:

  • Heel wat leraren uit het lager en secundair onderwijs bezorgden ons interessante feedback en tips.
  • A.P., klasleerkracht: 'Het zou 'haar' en de andere anderstalige kinderen zo goed kunnen ondersteunen bij haar zoektocht doorheen het Nederlands. Volgend jaar moet ze naar het middelbaar en ik wil dat ze zo goed mogelijk voorbereid is.'
  • Nathalie, Okan-vervolgcoach: 'De ouders zijn fier als ze dit instrument zien. Daarmee kunnen ze hun kinderen helpen.'

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook