Esther en het ontstaan van Poerim


Esther. De vrouw die een holocaust voorkwam in het Perzische Rijk.

Dit is het verhaal van Esther, koningin in het Perzische rijk, bijna 2500 jaar geleden. Onder invloed van haar oom Mordechai, weet ze de Perzische koning Ahasveros aan haar zijde te krijgen tegen de jodenhater Haman. In 586 voor Chr. wordt de joodse tempel in Jeruzalem vernietigd en worden de leidende personen gedeporteerd naar het gebied tussen de Eufraat en de Tigris. Het joodse volk zal tot ongeveer 538 voor Chr. er leven.

Dan wordt het Babylonische Rijk veroverd door de Perzen. De Perzen zijn vriendelijker voor alle minderheden in hun rijk, dus ook voor de joden. Ze mogen terug naar hun land en ze mogen de tempel herbouwen. Toch hebben de joden vijanden. Zo wil Haman de joden vogelvrij laten verklaren, zodat er een grote slachting onder joden plaats kan vinden. In die tijd is Esther de echtgenote van de Perzische koning Xerxes geworden. Dat komt omdat koningin Vashti zich arrogant gedraagt tegenover de koning en met haar scheidt. Dan komt Esther in beeld en wordt koningin. Niemand weet echter dat je joodse is. In die positie weet ze de joden te verdedigen. Ze openbaart haar joodse identiteit. Ze nam een gevaarlijk risico, want ze kon zo ook vogelvrij worden verklaard. Koning Xerxes laat zich echter overtuigen door Esther. Haman wordt terechtgesteld. Koning Xerxes geeft toestemming aan de joden om zich te verdedigen tegen de aanvallen.

Esther leefde rond 480 voor Chr. In hoofdstuk 54 uit het boek Levensopdracht wordt op haar leven ingegaan. Lees het boek Esther in de Bijbel na. Het joodse Poerim feest wordt nog steeds gevierd. Het is een speciale feestdag, waarin wordt gevierd dat de Joden zich tijdig hebben kunnen verzetten tegen een genocide dankzij de joodse koningin Esther.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook