Barthel: Een klaswet en een project om creatief schrijven te bevorderen


Inleiding

In dit praktijkvoorbeeld werken de leerlingen van het zesde leerjaar aan het Barthel-project. Barthel staat enerzijds voor een klaswet: de kinderen moeten zich aan bepaalde klasafspraken houden. Anderzijds is Barthel de naam van een pop die elk weekend met een andere leerling mee naar huis mag. De uitgekozen leerling maakt na het weekend een verslag over de avonturen van Barthel. Samen met enkele foto’s wordt dit verslag op de projectwebsite geplaatst.

Visie

Hoewel leerlingen verschillende ICT-vaardigheden gebruiken binnen dit project, staat ICT niet als doel op zich. Het ICT-gebruik dient louter ter ondersteuning van de andere doelen, bijvoorbeeld om een verslag te schrijven en informatie aan anderen voor te stellen.

Infrastructuur

Bij dit project is de vereiste hard- en software eerder beperkt. Je kunt er voor kiezen de leerlingen het verslag thuis te laten maken of een moment te voorzien om het op school te schrijven met een tekstverwerkingsprogramma. Als de leerlingen op school de projectwebsite willen bezoeken, heb je wel best meerdere computers ter beschikking. Ook een digitaal fototoestel is nodig voor leerlingen die er thuis geen hebben.

Deskundigheid

Als leraar dien je over enkele basisvaardigheden te beschikken zoals het werken met een tekstverwerkingsprogramma, foto’s uploaden, bestanden opslaan, werken met het Internet, enz. Als je een eigen website wil creëren kan je eventueel de hulp van de ICT-coördinator inroepen.

De leerlingen gebruiken allerlei ICT-vaardigheden in dit project. Zij werken bijvoorbeeld met een tekstverwerkingsprogramma om het verslag te schrijven en trekken foto’s met een digitaal fototoestel. De leerlingen leren hoe ze bestanden kunnen opslaan en/of e-mailen naar de leraar die het vervolgens op de website plaatst. De kinderen leren ook het Internet gebruiken bij het bezoeken van de website.

Organisatie

In dit voorbeeld worden groepsmomenten afgewisseld met individuele verwerking. Elke vrijdag wordt een leerling uitgekozen die Barthel mag meenemen naar huis. Deze leerling schrijft een verslag over wat Barthel in het weekend allemaal meegemaakt heeft en vertelt dit op maandag aan zijn klasgenoten. De leerling maakt thuis of op school een verslag en plaatst dit samen met enkele foto’s op de website.

Ervaringen en suggesties

Zowel de leerlingen, ouders als leerkracht zijn zeer enthousiast over het Barthel-project. Je kunt het project uitbreiden door het te koppelen aan een e-mailproject met een andere school. Aan de start van het project kun je de leerlingen als kennismaking naar elkaar laten e-mailen over de school, de omgeving en de klasgenoten. Nadien kunnen de leerlingen elke week hun verslag en foto’s naar de andere school e-mailen. Een suggestie hierbij is om de leerlingen te laten schrijven vanuit de ik-vorm, vanuit de pop Barthel. Uit ervaringen met dit project blijkt trouwens dat veel leerlingen al uit zichzelf het verslag op die manier schrijven. Daarnaast blijkt dat leerlingen vaak hun best doen om goed te spellen omdat anderen het gaan lezen. Het is echter aan te raden om spellingscorrecties met de leerling door te nemen voordat het verslag op de website wordt gezet. Leerlingen durven elkaar namelijk wel eens ‘af te rekenen’ op spelfouten en dat zou het plezier in het project niet ten goede komen. Het accent van dit project ligt in eerste instantie op het vertellen van belevenissen en de uitwisseling ervan.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs

Ontdek ook