Een verhaal voorstellen met digitale fotografie


Inleiding

In dit praktijkvoorbeeld maken leerlingen kennis met een aantal Gentse legendes. Ze gaan vervolgens aan de slag om de legendes met digitale foto’s uit te beelden.

Om te beginnen maken ze de kledij die past bij de tijd van waaruit de legende dateert. Vervolgens gaan ze op zoek naar een geschikte locatie om daar een foto te maken van een “tableau vivant” dat een bepaalde scène uit de legende weergeeft.

Deze werkwijze wordt herhaald tot de legende voldoende is uitgebeeld. De foto’s worden vervolgens afgeprint (groot formaat) en in volgorde op een groot blad geplakt.

Deze activiteit kadert binnen een projectweek waarbij ouders nadien de resultaten te zien krijgen.

Visie

Dit praktijkvoorbeeld toont hoe ICT op een creatieve manier kan worden ingezet in het lager onderwijs. ICT-gebruik wordt ruimer opgevat dan enkel werken met een computer: in dit project wordt ook een digitaal fototoestel ingeschakeld in het leerproces.

Infrastructuur

Voor deze activiteit is een digitaal fototoestel nodig. Het printen van de foto’s is in dit geval in een drukkerij gebeurd, maar kan je ook op school met een kleurenprinter.

Deskundigheid

Veel ICT-vaardigheden zijn niet vereist voor dit praktijkvoorbeeld. Indien de leraar niet vertrouwd is met digitale fotografie, zullen de leerlingen de leraar wel bijstaan (zoals in dit praktijkvoorbeeld het geval was).

De meeste leerlingen zijn in staat een digitaal fototoestel te bedienen. De leraar kan ook op een aantal mogelijkheden wijzen waar de leerlingen geen rekening mee kunnen houden, zoals inzoomen, belichting en compositie.

Organisatie

Deze activiteit gebeurt bij voorkeur in kleine groepjes.

Ervaringen en suggesties

Het grote voordeel van digitale fotografie is dat de leerlingen kunnen experimenteren. Ze besluiten zelf wanneer een foto beantwoordt aan hun normen en wanneer een nieuwe foto nodig is. De grote uitdaging met betrekking tot dit praktijkvoorbeeld is dat de leerlingen aan de hand van enkele foto’s een verhaal moeten reconstrueren. Ze moeten met andere woorden goed nadenken en overleggen wat ze precies in beeld brengen zodat het verhaal voor de toeschouwers, in dit geval de ouders, duidelijk is.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs

Ontdek ook