Poëzie en schilderkunst: Tentoonstelling John Everett Millais


Soms is het goed dat cultuur en kunst op het internet een tweede leven kan krijgen. Het kost geld, veel geld om mooie dingen te maken. Dan verdient het om de mensen nadien nog te laten meegenieten van eerlijke kunst.

Daarom toch: ere wie ere toekomt.

De poëzieroute.

Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling John Everett Millais kon je in 2008 een 'Poëzie Route' volgen langs zes schilderijen van Millais. Je hoorde acteur Gijs Scholten van Aschat gedichten voordragen van o.a. Shakespeare, Tennyson en Keats. Je kon deze Poëzie Tour downloaden, op je mp3-speler of iPod zetten en meenemen naar de tentoonstelling. Gijs Scholten van Aschat speelde o.a. bij Toneelgroep Amsterdam, het Zuidelijk Toneel en Orkater in stukken van Shakespeare tot Maria Goos.

Je kan de MP3-podcast ook downloaden. De tentoonstelling is reeds lang voorbij. Maar het geeft een mooie weergave van wat 'kunst' kan zijn, ook wanneer je het beluistert. Schilderkunst, dichtkunst en voordracht in één reportage van tien minuten. Het mag gezegd, graag meer van dat...

Veel kijk en luisterplezier.

Gebruik

Dergelijke reportages kon ik vroeger vrij op de openbare omroep terugvinden in de Schooltelevisie. Helaas bestaat in Vlaanderen Schooltelevisie sinds meer dan 18 jaar niet meer. Gelukkig is er stilaan internet die eenvoudige, mooie cultuur op een creatieve, eenvoudige manier kan/ wil aanbieden. Dergelijke reportages kan ik zeker gebruiken als voorsmaakje in de klas. Nadien zelf aan het werk met de leerlingen: schilderkunst én poëzie. Je kan er zelfs een mooie reportage van filmen of een presentatie van maken. Extra beeldmateriaal voor de opendeurdag, de website én een activiteit van het moment zelf. Meer dan twee vliegen in één klap! Als daar gaan eindtermen en VOETEN op te plakken zijn! 

Steven Duyver
Leerkracht, Preventieadviseur, …
Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.
1 reacties

Heel interessant. Bedankt.