BELvue museum

BELvue museum

Het BELvue is zowel een museum als een centrum voor worshops over democratie, burgerschap en justitie:

Dit is België
Iedereen weet wat typisch Belgisch is. Of toch niet? Bezoek het BELvue om op een eigentijdse en originele manier beter inzicht te krijgen in het België van vandaag. Ontdek de geschiedenis van België aan de hand van zeven thema’s in zeven zalen: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Bekijk nieuwsfragmenten, affiches of grafieken en luister naar hedendaagse getuigenissen. Of voel aan een voorwerp en raad wat het is.

Van viewmaster tot hippe schoenen
Neem zeker ook een kijkje in de galerij: daar staan meer dan 200 voorwerpen opgesteld die het materiële geheugen van België vormen. Je kunt er onder andere de volgende zaken bewonderen: een lithografie van Magritte, een motorfiets, kristallen vazen van Val Saint-Lambert, en een bal met de handtekeningen van de Rode Duivels erop. Een verzameling met een hoog Belgiëgehalte!

Een waaier aan mogelijkheden
Het BELvue ontdekken kan volledig op eigen houtje. Graag meer uitleg? Download de digitale audiogids. Of kies een begeleid bezoek. We organiseren regelmatig thematische rondleidingen en nocturnes. Of wat denkt u van een virtueel bezoek vanuit uw luie zetel?

Geschiedenis en democratie beleven
Het BELvue wil iedereen, maar vooral jongeren, onderdompelen in het verleden, het heden en de toekomst van de Belgische samenleving. Wat is democratie? Hoe werkt de maatschappij? Waarom is met elkaar debatteren belangrijk? En hoe kan dat met respect voor andere meningen? Ons educatief team werkte een breed aanbod uit.

Durven denken
Justitie of democratie, financiële educatie of inclusiviteit… Rond deze en andere onderwerpen voorzien we educatieve en interactieve activiteiten en materialen voor scholen, families en alle mogelijke andere of bijzondere doelgroepen. De rode draad: doen nadenken. Ons aanbod voor onderwijs houdt altijd rekening met de eindtermen.

Een ruime keuze
Voor onze educatieve en interactieve activiteiten verkennen we uiteenlopende werkvormen: workshops, doe-tentoonstelling, museumbezoek met of zonder gids. Ook online tools, talloze documenten, pedagogische dossiers, uitleenmaterialen behoren tot de mogelijkheden. Nood aan ondersteuning? Dan zijn er onze vormingen voor (toekomstige) leerkrachten.

Vormingen

eduBEL biedt vormingen voor leerkrachten of toekomstige leerkrachten van het lager en het secundair onderwijs. De deelnemers gaan praktisch aan de slag door bijvoorbeeld Democracity of het rollenspel RECHT-vaardig te spelen. Ze ontdekken methodes en pedagogische tools en hoe deze concreet in de klas kunnen gebruikt worden.

BELvue Campus

Het BELvue organiseert gratis online vormingen rond thema’s, methodieken, het gebruik van tools en lespakketten… om u bij dit alles te ondersteunen!

Leermiddelen (22)

Bekijk alle

Favorietenmappen (2)