Hallepoortmuseum

Hallepoortmuseum

Een poortgebouw in de tweede omwalling van Brussel, een gevangenis, een museum met de looks van een middeleeuws kasteeltje. Veel mensen passeren bijna dagelijks dit Brussels stadsmonument op de kleine ring tussen het Louizaplein en het Zuidstation, maar slechts weinigen kennen het bewogen verleden ervan. Toch is dit feeërieke monument van meer dan 600 jaar oud de opvallendste getuige van het middeleeuwse verleden van de stad Brussel. Binnenin leer je door middel van prenten, schilderijen en modellen hoe deze stad groeide, wie er woonde en hoe ze georganiseerd was. In de kelders: middeleeuwse wapens, of hoe de schuttersgilden de Brusselaars veilig hielden, boven de opgezette paarden van de aartshertogen Albrecht en Isabella, inclusief pronkharnas, wat verderop de wieg waar ooit, zo wordt verteld, (de kleine) Karel V in rustte. Klim je helemaal naar de top, dan word je beloond met een indrukwekkend panorama op de benedenstad en het ‘achterliggende’ Sint-Gillis.   

Tijdens een rondleiding ontdek je samen met je klas de geschiedenis van het gebouw via observatie en dialoog en denk je samen met de gids na over de rol van de versterkingen en de macht van de gilden in een middeleeuwse stad.

Tijdens een workshop wordt een bezoek aan het middeleeuwse poortgebouw aangevuld met een bouwatelier op de fabuleuze zolder van het museum. Een uitgelezen kans dus voor alle Brusselse ketten om hun stad beter te leren kennen!

Ook een bezoek zonder gids is een bijzondere ervaring. Hands-on-spelelementen maken dat je al spelend begrijpt!

Leermiddelen (2)

Downloadbaar lesmateriaal

Maak je eigen handtasje: Stappenplan

Downloadbaar lesmateriaal

Kerstkoekjes: Fotostappenplan