-
Producten van babyvoeding herkennen
De leerlingen krijgen een reeks afbeeldingen van babyvoeding en een reeks bijhorende schapetiketten.
De leerlingen knippen de schapkaartjes uit en kleven ze naast het juiste product van Olvarit.
Downloadbaar lesmateriaal (14)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Ramen en deuren: Begrijpend lezen
Begrijpend lezen, i.v.m. raamprofielen.
Vanuit vragen van de klant geeft de vakman een suggestie of er voor pvc, aluminium of hout kan geopteerd worden voor het schrijnwerk van een woning.
Downloadbaar lesmateriaal (16)Leerkracht -
Keukenpictionary: Kennismaking met keukenmateriaal
Kaartjes met benamingen van keukenmateriaal, groenten en fruit. Kan je gebruiken om de leerlingen pictionary te spelen.
Downloadbaar lesmateriaal (56)Leerkracht -
Receptenbundel
Recepten voor ontbijt, lunch, middagmaal, desserten en tussendoortjes. Van wentelteefjes tot kaasbroodjes, van appelsoep tot smoothies ... en nog twintig andere recepten.
Opbouw van de bundel:
- recepten met een vermelding van de benodigdheden en …
Downloadbaar lesmateriaal (47)Leerkracht -
Tomatenburger: Receptenfiche
Een eenvoudige fiche met vermelding van de benodigdheden (materiaal en ingrediënten) en een opsomming van de stappen om de burger te maken.
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Keukentermen: Woordkaarten en ganzenbord
Wat betekenen de termen emonderen, bouquet garni, julienne, ... ? Met de woordkaartjes en het ganzenbord kunnen de leerlingen de betekenis van de terminologie op een speelse manier inoefenen.
Downloadbaar lesmateriaal (37)Leerkracht -
Receptenbundel
Twee bundels met tal van recepten waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag leren gaan.
Bij elke bereiding staan er enkele aandachtspunten waar de leerling rekening mee kan houden om een goed eindresultaat te krijgen.
Bij elk recept staan zowel de …
Downloadbaar lesmateriaal (74)Leerkracht -
Chocolademuffins: Recept
Een recept met enkele verwerkingsoefeningen:
- baktijd aanduiden op een kookwekker,
- gewicht aanduiden op een weegschaal,
- hoeveelheden verdubbelen,
- afbeeldingen van producten benoemen.
Downloadbaar lesmateriaal (8)Leerkracht -
Merkproducten herkennen en benoemen
De leerlingen bekijken afbeeldingen van voedingsmiddelen. Ze noteren het merk (vb. Campina) en benoemen het product (vb. melk).
Deze les is gemaakt voor leerlingen van opleidingsvorm 3, richting winkelhulp.
Downloadbaar lesmateriaal (43)Leerkracht -
Rijstquiche: Fotorecept
Met dit stappenplan maken de leerlingen een vegetarische quiche.
Elke stap wordt visueel ondersteund met een foto. Ook al het materiaal en de ingrediënten worden voorgesteld met een afbeelding.
Deze quiche is ook glutenvrij.
Downloadbaar lesmateriaal (14)Leerkracht -
Receptenfiches: Basisbereidingen met pictogrammen
Uitgewerkte fiches voor bereidingen die vaak voorkomen in kooklessen:
- desserten,
- soep,
- pastagerechten,
- aardappelgerechten,
- sauzen,
- belegde broodjes en croques.
De fiches zijn visueel ondersteund met pictogrammen van Sclera en vormen een …
Downloadbaar lesmateriaal (206)Leerkracht -
Bereidingstechnieken
Deze presentatie geeft een overzicht van de meest courante bereidingswijzen. De technieken die aan bod komen:
- koken,
- pocheren,
- blancheren,
- stomen,
- stoven,
- bakken,
- braden,
- braiseren,
- roosteren,
- gratineren,
- farceren, …
Downloadbaar lesmateriaal (48)Leerkracht