Beste lid van KlasCement,

Volgende week ontvangt je school het tweede KlasCement Postpakket! In het pakket vind je heel wat informatie over tal van initiatieven voor het onderwijs. Mogen we vragen:
- aan alle directies om de inhoud aan de juiste leerkrachten te geven in je school,
- aan alle leerkrachten om bij je directie naar het KlasCement Postpakket te vragen.

Er zijn opnieuw fantastische prijzen te winnen zoals een Aspire One Education 100 Netbook en een Flip Video camera. Zeker de moeite waard dus om de inhoud te doorzoeken en deel  te nemen aan de wedstrijd!

In deze nieuwsbrief:

  1. Een informatieve studiedag: Stop Cyberpesten!
  2. ThinkQuest Projects: Roemenië en Pop Art
  3. Goed bruikbaar lesmateriaal voor digiborden
  4. Vind wat je zoekt op leerzorgsite
  5. Veel expertise omtrent ICT-beleid of ICT-op school? Laat je stem horen!

 

1.  Stop Cyberpesten!
TOP

Naar aanleiding van een advies van de Vlaamse Jeugdraad en de Safer Internet Day 2011 organiseert het Departement Onderwijs en Vorming een studiedag met als thema 'Stop Cyberpesten!' Tijdens deze studiedag wil men het brede onderwijsveld sensibiliseren en informeren over de problematiek en de aanpak van cyberpesten op school.

De studiedag bestaat uit twee dagdelen, waarin de aard en omvang van cyberpesten en de concrete aanpak aan bod komen:

Ochtendsessie: Wat is cyberpesten en hoe groot is het probleem?
Daarbij wordt vertrokken vanuit een presentatie met gegevens over hoe kinderen en jongeren zich in het algemeen online gedragen. Deze inleidende sessie wordt gevolgd door een presentatie van onderzoek (EU Kids Online II) dat meer specifiek focust op cyberpesten en negatief online gedrag.

Namiddagsessie: De concrete aanpak van cyberpesten op school!
Men gaat dieper in op de mogelijkheden qua aanpak op klasniveau (lesmateriaal, leermiddelen), schoolniveau (regels en afspraken) en bovenschools niveau (meldpunten, ouderbetrokkenheid ...).

Doelgroep:

  • leerkrachten en directies derde graad lager onderwijs
  • leerkrachten en directies secundair onderwijs
  • de lerarenopleidingen.

Waar en wanneer: 24 mei 2011 in het Auditorium van het Ministerie van Onderwijs & Vorming (Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel)

Schrijf je nu in!

 

2. ThinkQuest Projects: Roemenië en Pop Art TOP

Als partner van de Oracle Education Foundation ontwikkelt KlasCement ook projecten die je met je leerlingen in de klas kan uitvoeren via de webomgeving ThinkQuest Projects. Twee van deze projecten zijn "Roemenië" en "Pop Art".

In Roemenië zijn meer dan duizend scholen lid van ThinkQuest Projects. Via het project leren je leerlingen het land beter kennen en misschien vind je wel een school waarmee je kan corresponderen. Meer info over het project vind je hier: PROJECT ROEMENIE

Pop Art is nog steeds een populaire kunststroming. Dit project start en eindigt met een muzische activiteit. Tussendoor maken de leerlingen kennis met deze kunststroming en enkele van zijn bekendste vertegenwoordigers. Meer info via het project vind je hier: PROJECT POP ART

ThinkQuest Projects is een gesloten omgeving. Wil je als school kennis maken met bovenstaande projecten en wil je kans maken op gratis filmtickets, vraag dan zo snel mogelijk een account aan via info@thinkquest.be.

Hoe je aan de projecten kan geraken, vind je hier: PROJECTEN DELEN

Meer info via:

Nog meer info? Contacteer info@thinkquest.be


  
3. Goed bruikbaar lesmateriaal voor digiborden TOP

Ken jij Toporopa?

Toporopa is bedoeld voor iedereen die meer wil weten van Europa. Toporopa biedt je leuke, laagdrempelige quizzen over Europa, met de kaart als centraal thema. De kaart van het Europese continent, waarop geografische, staatkundige, historische en economische kennis bijeen wordt gebracht. Goed bruikbaar op het digitale schoolbord. Neem alvast een kijkje!

 

4. Vind wat je zoekt op leerzorgsite TOP

Vind snel wat je zoekt, op www.leerzorgsite.beOm zo gemakkelijk mogelijk te vinden wat je zoekt, krijgt elke bijdrage op leerzorgsite.be een label volgens de doelgroep. Je kan dus handig sorteren op de beperking van de leerling zoals bijvoorbeeld visueel, auditief of leerstoornissen.

We plaatsten een filmpje op de website waarin we uitleggen hoe je snel geschikte bijdragen vindt voor je doel. We tonen hoe je met een eenvoudige filter sorteert op doelgroep (beperking), leeftijd en vak.

Het indelen van de bijdragen op leerzorgsite volgens de beperking van de leerling is handig om te vinden wat je zoekt. Het is echter niet onze bedoeling om de beperkingen van leerlingen te benadrukken. Op de ouder-site van Klasse kan je een artikel lezen over de etiketten die aan leerlingen gegeven worden en hoe dat niet altijd een voordeel is.


5. Veel expertise omtrent ICT-beleid of ICT-op school? Laat je stem horen!
TOP

EduBIT vzw: In het kader van het Europese iTEC project onderzoekt men welke didactische scenario's d.m.v. nieuwe technologieën haalbaar worden. Wat wordt de klas van morgen? Is dit een scenario waar u ook aan denkt? Laat uw stem horen in deze enquête (15 min).

EduBIT vzw: Bent u directeur OF ICT-coördinator en hebt u veel expertise omtrent ICT-beleid of ICT-op school? Meld u aan als EduBIT expert. Scholen wachten op u, want via EduBIT bieden we nu ook ondersteuningen en trainingen aan zowel voor u persoonlijk, als voor uw team. Zie edubit.be.

 
 
 
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1500 fans!
 
 
KO LO SO BUSO VWO Deel