Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

 • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
 • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Beste lid van KlasCement,

In deze nieuwsbrief:

 1. ICT-eindtermen: Filter uitgebreid met 'Algemeen'
 2. Nuttige tips en advies voor wie oefeningen maakt met Hot Potatoes en die deelt
 3. Uitnodiging: De Flippende Edufiksers
 4. Gezocht: Secundaire school voor samenwerking met school uit Zambia rond ICT en onderwijs

 

1. ICT-eindtermen: filter uitgebreid met 'Algemeen' TOP

Af en toe duiken er waardevolle inzendingen op die duidelijk een plaats moeten krijgen op de projectsite ICT-eindtermen maar waarmee je als leerkracht niet concreet werkt aan het realiseren van een ICT-eindterm met je leerlingen in de klas. We denken dan aan beleids- en visieteksten rond ICT, bv. over de rol van de ICT-coördinator, de integratie van ICT-eindtermen in de klasactiviteiten, ook kalenderitems rond ICT enz.

Deze items kan je voortaan vinden wanneer je klikt op '0. Algemeen' in het lijstje eindtermen in de linkerkolom vanop de site ICT-eindtermen op KlasCement of via de zoekfilter net onder datzelfde lijstje. Daar selecteer je onder ICT-eindtermen 'Algemeen' en eventueel een bouwsteen of een vak of een onderwijstype...

Dus voor alle duidelijkheid: 'Algemeen' is geen nieuwe ICT-eindterm in de strikte betekenis van het woord maar een verzamelnaam waar we alle relevante ICT-items, niet gelinkt aan een concrete ICT-eindterm, onderbrengen.

Bereid je intussen maar voor op een grondige uitbreiding van de mogelijkheden van de website www.icteindtermen.be!

2. Nuttige tips en advies voor wie oefeningen maakt met Hot Potatoes en die deelt TOP

Potentiële inzenders van Hot Potatoes oefeningen, via bouwsteen i-Oefeningen op KlasCement, krijgen voortaan een duidelijk antwoord op al hun vragen op een hagelnieuwe helppagina: http://klascement.info/help/hotpot.

Op deze helppagina verneem je:

 • algemene info over Hot Potatoes;
 • de werking en betekenis van de (doorverwijs)knoppen;
 • het bewaren van de oefening als bronbestand en webpagina;
 • het correct toevoegen van je oefening op KlasCement;
 • zippen van je bestand(en);
 • genereren van een scormbestand van je oefening.

Intussen zijn ook haast alle bestaande hotpotoefeningen NT2, kleuteronderwijs en lager onderwijs overgeplaatst van de Hot Potatoes Website naar i-Oefeningen op KlasCement.

3. Uitnodiging: De Flippende Edufiksers TOP

Op maandag 16 mei 2011 zullen de leerlingen van de vier Edufiks-innovatorscholen hun werk voorstellen in Technopolis, Mechelen. Er werd dit schooljaar gewerkt met de Flip, een mini-videocamera. Hiermee gingen ze op stap om te ondernemen: reclamefilmpjes, instructiefilmpjes, informatiefilmpjes… werden door de leerlingen zelf bedacht, gepland, gefilmd en gemonteerd.

Ondertussen werden ook twintig partnerscholen ingeschakeld. Ze kregen een ontdekkoffer met een Flip en een opdracht. Ook zij gingen enthousiast aan de slag.

De resultaten van hun werk stellen de leerlingen voor tijdens de Edufiksdag in Technopolis te Mechelen.

Ook wordt daar een nieuwe projectsite gelanceerd rond Ondernemen op school. Deze site is een initiatief van Edufiks in samenwerking met KlasCement. Meer informatie hierover krijg je in een volgende nieuwsbrief.

Geïnteresseerden kunnen ze nog inschrijven voor de Edufiksdag op 16 mei 2011. Alle informatie vind je op www.edufiks.be.

4. Gezocht: Secundaire school voor samenwerking met een Zambiaanse partnerschool rond ICT-integratie in het onderwijs TOP

Wil je voor enkele jaren een partnerschap aangaan met een Zambiaanse school en zo je solidariteit met het Zuiden concretiseren? Wil je de uitdaging aangaan om samen te werken rond ICT-integratie in het onderwijs? Wil je de interculturele competenties van de leerlingen en leerkrachten aanscherpen en werken aan de bewustmaking rond de Noord-Zuidthematiek?

VVOB Scholenbanden biedt een school uit secundair onderwijs de kans om een partnerschap met een Zambiaanse school op te starten om samen te werken rond de thema’s “ICT-integratie in het onderwijs” en/of “Gezond leren”(bvb. aanleg moestuin, sensibilisering rond gezonde voeding en eocsystemen,...).

VVOB biedt advies en ondersteuning aan beide scholen rond het samenwerkingsproces en komt deels tussen in de kosten van de Scholenband-activiteiten. Interesse? Vul het aanmeldingsformulier in en lees meer info op www.scholenbanden.be of neem contact op via info@scholenbanden.be of 02 209 07 85.

 
    
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1500 fans!