Beste lid van KlasCement,

De Didacto Opleiding Prezi in Gent op 21.2 is intussen helemaal volzet, maar voor ThinkQuest in Hasselt op woensdag 23.2 zijn er nog plaatsen. Je geeft les in basisonderwijs en kent ThinkQuest nog niet? Neem eens een kijkje op de projectsite ThinkQuest.be en bij de Didacto Opleiding.

De daaropvolgende Didacto Opleiding is op 14 maart in Gent: 'Lees- en spelproblemen verhelpen via de computer'.

In deze nieuwsbrief:

  1. Projectsite ICT-eindtermen biedt bijkomende opties!
  2. Project Archipel
  3. Meewerken aan Explania?

 


1. Projectsite ICT-eindtermen biedt bijkomende opties! TOP

Eenvoudig en gevorderd filteren op ICT-eindterm
Wie op de startpagina van ICT-eindtermen een kijkje neemt, heeft ongetwijfeld al bovenaan in de linkerkolom het lijstje met de tien ICT-eindtermen opgemerkt. Achter elk van deze eindtermen zit er (nu) een link waarmee je door te klikken meteen alle bijdragen die deze eindterm nastreven, te zien krijgt. Zoek je dus eindtermspecifieke items op KlasCement dan kan je op deze manier heel eenvoudig filteren.

Tip: Vanuit deze resultaten kan je met bijkomende zoekopties in de KC-filter nog verder doorfilteren tot je de gewenste, specifieke inzending vindt.

Inzendingen op ICT-eindtermen groeien substantieel
Vermoedelijk moet de Hot Potatoes Site van KlasCement niet meer voorgesteld worden? Op dit ogenblik is deze site nog altijd één van de drukst bezochte projectsites van KlasCement.

De voorbije maanden zijn medewerkers van KlasCement druk bezig met de transfer van al deze oefeningen naar i-Oefeningen. Op die manier worden ze geïntegreerd in het ruim aanbod van KlasCement. Bijkomend voordeel van i-Oefeningen is dat daar ook andere oefeningen (jClic, eXe, online oefeningen…) kunnen toegevoegd worden. Op termijn willen we dan ook een nieuwe site lanceren waar al die oefeningen door de leerlingen kunnen teruggevonden worden. De Hot Potatoes Site blijft natuurlijk zolang nog bestaan.

Het merendeel van deze hotpotoefeningen streeft uiteraard ook één of meerdere ICT-eindtermen na wat maakt dat het aanbod op deze projectsite gestaag groeit.

Sleutelen aan gepersonaliseerde ICT-diamant
Ieder KC-lid kan gebruik maken van een persoonlijke ICT-diamant om ICT-lesobjecten waaraan je met de leerlingen werkt in de klas en/of vak te visualiseren en bewerken. In de rechterkolom op de subsite ICT-eindtermen vind je telkens het logo van de ICT-diamant terug waar je nu reeds doorverwezen wordt naar een (nog beperkte) beheerspagina van jouw ICT-diamant. De komende weken steken de programmeurs de handen uit de mouwen om het beheer van jouw ICT-diamant nog verder te verfijnen. Echt om naar uit te kijken. We houden je uiteraard op de hoogte!


2. Project Archipel TOP

Wie herinnert er zich nog termen als BetaMax of VHS? Zullen .mpeg-bestanden blijven bestaan? Als het om de inhoud gaat, dan is iedereen overtuigd dat heel veel waardevolle stukken best bewaard worden.

Archipel vertrekt vanuit de vaststelling dat in Vlaanderen een duurzame digitale archiefinfrastructuur nodig is om de problematiek van digitale archivering structureel aan te pakken. Er is in de ontwikkeling van deze infrastructuur een belangrijke rol is weggelegd voor actoren in het domein van de kunsten, het cultureel en wetenschappelijk erfgoed en het onderwijs. In dit onderzoeksproject gaat men na wat het concreet betekent om binnen een gedecentraliseerde Vlaamse digitale archiefinfrastructuur een duurzaam digitaal archief van diverse (complexe) digitale en multimediale objecten te implementeren.

KlasCement vervult hier een dubbele rol. Wel leveren (een deel van ons) multimediaal materiaal aan deze onderzoeksgroep. Daarnaast wil KlasCement ook afnemer zijn, ten behoeve van het onderwijs. Binnenkort krijg je dan ook waardevol en bruikbaar (erf)goedmateriaal via je favoriete portaalsite aangeboden.

Meer info bij collega Pascal


3. Meewerken aan Explania? TOP

Explania (voorheen “Animated Explanations”) is een website met animatiefilmpjes over allerhande onderwerpen, waarbij “uitleg” centraal staat. Op www.explania.com vind je honderden educatieve filmpjes in rubrieken als gezondheid, technologie, computer, geld en werk, ... en dit in 3 talen. Alle filmpjes zijn embedbaar, wat wil zeggen dat ze gratis op andere websites kunnen overgenomen worden. De animaties worden ook via KlasCement aangeboden, zodat leerkrachten ook daar de relevante filmpjes kunnen ontdekken en gebruiken.

Explania opende onlangs zijn platform voor externe bijdragen. Dit kan op 2 manieren. De eerste manier is door het sturen van feedback en suggesties op filmpjes die in productie zijn. Je kan dan voor de finale afwerking al bekijken hoe een filmpje er zal uitzien en wat de inhoud zal zijn. Een voorbeeld is deze nieuwe animatie over Anticonceptie. Bekijk de preview. Je kan er ook de tekst bekijken die de commentaarstem zal inlezen. Heb je ideeën voor verbetering, dan kan je die doorsturen naar Explania, zodat er rekening mee kan gehouden worden bij de verdere afwerking.

Een tweede manier van meewerken aan Explania is het maken van nieuwe animatiefilmpjes. Heb je een goede pen, kan je iets goed uitleggen en bij die uitleg goede didactische animaties verzinnen, dan kan je zelf een script of storyboard van een animatie schrijven. Kun je zelf animaties maken in bv. Flash of After Effects, dan kan je je kandidaat stellen om nieuwe filmpjes te animeren. Meer informatie over dit 'Co-creatieprogramma' van Explania.

Meer info of suggesties: Contacteer Explania.

 
    
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1300 fans!
 
 
KO LO SO BUSO VWO Deel