Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

 • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
 • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Beste lid van KlasCement,

In deze nieuwsbrief:

 1. Standaarden in Europa: het ASPECT-project
 2. Het Europees project EduTubePlus
 3. IT-huis beloont iSchool met een prijs op ICT-praktijkdag!

Zien we je maandag live op de ICT-praktijkdag? Kom dan zeker eens langs onze stand!

 

1. Standaarden in Europa: het ASPECT-project TOP

 KlasCement telt momenteel zo'n 17 500 bijdragen, het merendeel gepost door onze leden. Alle inhoud is doorzoekbaar dankzij een doordachte metadatering. Elk object werd voorzien van de nodige informatie (titel, vak, onderwijstype, ...) die voor de bezoeker relevant kan zijn. Deze metadatering is niet alleen in Vlaanderen van toepassing. Sedert september 2008 is KlasCement partner in het ASPECT-project. In dit best-practice project overlegden 22 partners uit 15 landen. 'Adopting Standards and Specifications for Educational Content' loopt nog tot eind februari 2011. KlasCement leerde er databanken koppelen. Opdat lespakketten makkelijk importeerbaar zouden zijn in je ELO volgt men hier ook standaarden als Scorm en Common Cartrigde.

 • Doorzoek de Europese databank met meer dan 145 000 objecten, aangeleverd door 'repositories' uit Europa:
  Kies in de filter 'Meer zoekopties > Databank: Europees aanbod'. Tip voor de taalleerkrachten: bepaal ook de 'taal van de bijdrage'.
 • Bekijk de inhoud van de Scorm-pakketten voor je deze download; gebruik de KC-scorm-player
  Kies in de filter 'Categorie > Docs > Scorm-pakket', open de objectfiche en klik op het gele blokje bij de bestandsnaam.

info: pascal@klascement.net

2. Het Europees project EduTubePlus TOP

Het Europees project EduTubePlus loopt bijna op zijn eind. De vorige maanden hebben verschillende pilootscholen vanuit heel Vlaanderen deelgenomen aan dit project. Ze maakten videoclips met hun leerlingen en maakten gebruik van de portaalsite: www.edutubeplus.eu. Langs deze weg willen we alle deelnemende scholen en leerkrachten bedanken voor hun medewerking.

Als slot vindt een conferentie plaats in Athene met als thema: "On the effective use of video in education: Online Video Repositories & Services and the underlying pedagogy". De conferentie is live te volgen via http://iptv.sch.gr/live. Daar kan je de presentatie volgen van Dennis Verdonck, die de Vlaamse pilootscholen zal vertegenwoordigen in Athene.

Alle informatie over het project vind je op deze site: www.edutubeplus.info.

3. IT-huis beloont iSchool met een prijs op ICT-praktijkdag! TOP
Scholen horen het vaak: ouderbetrokkenheid, zorgbeleid, GOK-beleid, gelijke onderwijskansen… Het zijn maar een paar dingen waar een school dagelijks aandacht aan moet besteden. Voor externen lijkt dit logisch, maar van de leerkrachten, directies en begeleiders vergt het intensieve inspanningen in de vorm van extra uren, creativiteit en flexibiliteit.

Binnen het iSchool-traject, een samenwerking tussen het IT-huis en verschillende Vlaamse scholen, wordt de ambitie nagestreefd om – vooral kansarme - (groot)ouders naar de school te halen. Ze krijgen er gedurende vijf lesjes een basistraject computer en/of internet. Dit aanbod is volledig gratis. Maar dit is vaak niet voldoende om het doelpubliek te ‘verleiden’. Aan elk iSchool-traject gaat een intensieve periode van toeleiding vooraf. Ook tijdens de lesperiode moet de school, blijvend inspanningen leveren om de opkomst constant te houden. Ouderbetrokkenheid en gelijke onderwijskansen zijn immers geen lege concepten. Het zijn schoolspecifieke concepten die een gelijkaardige aanpak vergen.

Gelukkig kunnen we jaarlijks beroep doen op gemotiveerde leerkrachten die met veel enthousiasme in het iSchool-traject instappen. Omdat we de vele inspanningen die scholen leveren sterk appreciëren, willen we op de komende ICT-praktijkdag van maandag 7 februari een school in de bloemetjes zetten. De keuze was moeilijk, aangezien alle scholen immers hun uiterste best gedaan hebben. We kozen voor een school die gedurende jaren inspanningen levert om kansarme ouders naar de school te halen. Dit breed draagvlak, een ingeburgerde praktijk van koffiemomenten en de inzet zowel leerkrachten als vrijwilligers, maakte ook van hun iSchool-traject een groot succes. Basisschool Sint-Jozef uit Kortrijk mag de prijs in ontvangst nemen. Zij bereikten vorige iSchool-periode het meeste kansarme (groot)ouders.

Minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Armoedebestrijding en Media, Ingrid Lieten, komt de prijs overhandigen. De prijs wordt aangereikt door Skool Automation.
    
 
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1300 fans!