Beste lid van KlasCement,

we maken van de iets rustiger vakantieperiode gebruik om aandacht te besteden aan het gebruik van afbeeldingen in lesmateriaal. Als je jouw documenten, presentaties of lesbundels deelt via KlasCement, is het immers belangrijk dat de afbeeldingen die je erin plaatst correct gebruikt worden.

Google Afbeeldingen is uitstekend om afbeeldingen te vinden en heel vaak de eerste plaats waar iedereen kijkt, maar informatie over auteursrechten ontbreekt in de standaardinstelling. Je kan Google nochtans perfect gebruiken om naar afbeeldingen te zoeken die je mag hergebruiken en verspreiden.

  1. Surf naar Google.
  2. Kies bovenaan: Afbeeldingen.
  3. Kies rechts van het zoekvak: Geavanceerd zoeken naar afbeeldingen.
  4. Duid bij Gebruiksrechten aan: 'Gelabeld voor hergebruik'.
  5. Voer een zoekopdracht uit.

De afbeeldingen die je nu krijgt zijn veiliger in gebruik voor verspreiding via internet.
MAAR: Vermeld altijd de bron!

Andere tips en meer sites om afbeeldingen voor hergebruik te zoeken (zoals Flickr, Pics4Learning, Veezzle ...) vind je op The Whiteboard Blog.

 


Didacto: Opleidingen voor en door onderwijs en organisaties

Wens je meer van deze tips? De ICT-praktijkdag is helaas volzet, in minder dan 3 dagen waren er 700 inschrijvingen. Voor meer ict-nascholingen kan je gelukkig o.a. terecht bij REN Vlaanderen, de pedagogische begeleidingsten of Edubit.

De komende maanden nodigen we lesgevers van de ICT-praktijkdag uit in Gent (of Hasselt) om de meest succesvolle opleidingen te geven die aansluiten bij thema's waar KlasCement mee bezig is: audiovisuele vorming, web2.0, sociale netwerken, thinkquest, ict-eindtermen, mediawijsheid, leerzorg, digitale borden, innovatieve toepassingen als Prezi, ... We breiden dit aanbod zeker nog uit. Schrijf je nu in: http://www.didacto.be. Maximaal 15 plaatsen per opleiding.


Projectsites in deze nieuwsbrief:

  1. Deel je lesmateriaal voor digitale borden via KlasCement
  2. Leerzorgsite: wat vind je bij de beperking 'Communicatie'?
  3. Nieuw bij KlasCement: Projectsite ThinkQuest Projects

 

 

 

1. Deel je lesmateriaal voor digitale borden via KlasCement TOP

De digibordlessensite van KlasCement is in Vlaanderen dé verzamelplaats voor lesmateriaal specifiek verbonden aan de software van een bepaald type digitaal bord. Werk jij mooie interactieve lessen uit met dergelijke software dan nodigen we je uit om die te delen met andere gebruikers op KlasCement. Je kan deze database steeds raadplegen via Alle digibordlessen of je kan ook specifiek gebruik maken van de knoppen in de linkerkolom van de Startpagina.

Op deze startpagina ontdek je ook handige tips en tools om het interactieve gebruik van je digitale bord te optimaliseren. Maak onder andere kennis met:

Dit allemaal op één plaats: http://www.digibordlessen.be 

 

 

2. Leerzorgsite: wat vind je bij de beperking 'Communicatie'? TOP

De leerzorgsite is een projectsite van KlasCement waar bijdragen met een speciale meerwaarde voor leerzorg verzameld worden. Op de leerzorgsite kan je de bijdragen ook sorteren per beperking. Zo kan je op de voorpagina van de leerzorgsite klikken op communicatie om enkel de bijdragen te zien voor kinderen met communicatieproblemen. Onder communicatieproblemen verstaan we zowel problemen om te communiceren als problemen om boodschappen te begrijpen. Je vindt bij communicatie dus ook de bijdragen voor kinderen met autismespectrumstoornissen. Blader zeker eens door deze aangepaste materialen.

Dit allemaal op één plaats: http://www.leerzorgsite.be

 

3. Nieuw bij KlasCement: Projectsite ThinkQuest Projects TOP

ThinkQuest Projects is een gratis online projectomgeving voor het basisonderwijs. Via deze projectsite houden KlasCement en de Oracle Education Foundation je op de hoogte van alle nieuwigheden binnen de omgeving zelf én ook jij kan er jouw projecten bekend maken.

Als leerkracht kan je er:

  • informatie raadplegen over de educatieve projecten die door KlasCement op ThinkQuest Projects worden aangeboden
  • een account aanvragen voor je school
  • inschrijven voor een nascholing
  • meer informatie vragen
  • instructievideo’s bekijken
  • ...
Dit allemaal op één plaats: http://www.thinkquest.be

 

We sluiten af met een tip voor leerkrachten in lager onderwijs. Ben je al ingeschreven voor de unieke, leerrijke en heel uitdagende ict-wedstrijd Whizzkids voor leerlingen?  
 
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1300 fans!
 
 
KO LO SO BUSO VWO Deel