Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

 • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
 • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Beste lid van KlasCement,

Heb je je waardering al getoond voor KlasCement als 'Site van het Jaar' bij Clickx? Nee! Rep je dan naar de site van Clickx, meld aan en stem KlasCement.be. Fijne vaststelling: in de TOP5 na één week zijn Klasse, Wordwatjewil, Maks en KlasCement er nog bij! Dit zijn vier initiatieven (met de steun) van het Departement Onderwijs. Stemmen kan enkel nog tot maandag. Doe het dus meteen: www.sitevanhetjaar.be

Twee oproepen vragen met extra nadruk om jouw reactie. Misschien belonen we je ter bedanking.

 1. ICT op het menu: Gebundelde bijdragen op KlasCement
 2. REAGEER AUB! EduCentrum vzw heeft aanbod aan nascholingen uitgebreid
 3. ICT-praktijkdag zoekt nieuwe ICT-lesgevers en goede ICT-praktijkvoorbeelden
 4. REAGEER AUB! Vlaams tijdschrift over ICT (pedagogisch) en mediawijsheid
 5. Leden in de prijzen! Jij ook?
1. ICT op het menu: Gebundelde bijdragen op KlasCement TOP
In het kader van het ICT-beleid gaf het Departement Onderwijs enkele jaren geleden interessante brochures uit: 'ICT op het menu', 'ICT-competenties in het basisonderwijs', 'Digitale leermiddelen in het secundair onderwijs', ... Bij elke uitgave hoorde lesmateriaal dat op een vroege versie van de KlasCement-site makkelijk terug te vinden was. Deze week kregen we weer een paar vragen naar die lespakketten. Ze staan nog steeds op KlasCement en kunnen worden gevonden met zoektermen.

Wens je alle inhoud van ICT op het menu het per onderwijstype, dan gebruik je als zoekterm ictmenuko (kleuter), ictmenulo (lager) of ictmenuso (secundair).

Bijvoorbeeld: https://www.klascement.net/zoeken/ictmenulo

Als je dan sorteert op Titel oplopend, dan zie je het in de nummervolgorde: https://www.klascement.net/zoeken/ictmenulo?order_by=dGl0bGU%3D&order=ASC

Als je dan enkel de Titel (T) laat tonen, zie je er 25 per pagina: https://www.klascement.net/zoeken/ictmenulo?order_by=dGl0bGU%3D&order=ASC&view=T

Je zal merken dat er nummers ontbreken. Bij bepaalde fiches bestonden de bronbestanden of bijbehorende websites niet meer.

Veel plezier met de fijne ontdekkingen die je zal maken als leerkracht in basis- of secundair onderwijs die ICT integreert in je klas.
2. REAGEER AUB! EduCentrum vzw heeft aanbod aan nascholingen uitgebreid TOP
De vzw achter KlasCement breidt haar nascholingenaanbod uit. Tot nu kon je ons op je school uitnodigen voor nascholingen over KlasCement tijdens personeelsvergaderingen of pedagogische studiedagen.

Het succes daarvan en de kostprijs vallen blijkbaar zo goed mee dat vele directies, ICT-coördinatoren en ICT-leerkrachten ons vroegen naar andere workshops. We gaan daar graag op in. Een greep uit het nieuwe aanbod:
 1. Hot Potatoes,
 2. JClic,
 3. Interactieve oefeningen,
 4. Joomla,
 5. Drupal,
 6. Facebook in de klas,
 7. Web2.0 voor beginners,
 8. Web2.0 voor gevorderden,
 9. Goede zoektechnieken en informatievaardigheden,
 10. ICT en leerzorg,
 11. ICT en talen,
 12. Creatief met ICT,
 13. Video in de klas,
 14. Audio in de klas,
 15. Educatief gebruik van het digitaal bord,
 16. Voor ouders: Mijn kind op internet,
 17. Strategische internetvaardigheden,
 18. Basis Word,
 19. Basis Powerpoint,
 20. OpenOffice,
 21. Prezi,
 22. ICT-beleid op school,
 23. '23 dingen voor het onderwijs'
 24. ...

Niet al deze sessies geven we zelf! We hebben goede contacten met initiatieven van de onderwijskoepels, pedagogische begeleidingsdiensten, leerkrachten die dergelijke workshops geven, REN Vlaanderen, ... In sommige gevallen spelen we dus tussenpersoon en gaan we voor jou op zoek naar de betere lesgever.


Deze workshops geven we alleen hands-on, aan de computer:
 • in je school (bv. pedagogische studiedag, ouderavond, ...). Indien nodig brengen we onze mobiele laptopklas mee. Wie nog in 2010 via mail bestelt, geniet 10% korting!
 • in onze computerklas in Gent waar we vanaf 2011 ook sessies zullen aanbieden op vaste tijdstippen, tijdens en/of buiten schooluren. Heb je hier interesse voor, laat dan iets weten! Vermeld ook welke sessie je graag in Gent zou komen volgen.
Dit bericht maakt deel uit van ons onderzoek naar haalbaarheid van dit initiatief. Reageer zeker met jouw suggesties, interesses, als je lesgever wil zijn en zelf een sessie kan voorstellen, ...
 
3. ICT-praktijkdag zoekt nieuwe ICT-lesgevers en goede ICT-praktijkvoorbeelden TOP
Ben je vertrouwd met Picasa, Joomla, Word 2010, Powerpoint 2010, ICT-beleid, hoe implementeer je onderwijstechnologie, gaming in het onderwijs, e-portfolio in het onderwijs, auteursrecht, ... en wil je daar een workshop of presentatie over geven op de 19de ICT-praktijkdag op 7 februari in KH Leuven, contacteer ons dan. We zoeken - tegen vergoeding - nieuwe of extra lesgevers voor deze sessies. Je mag ook zelf een compleet ander voorstel doen, als het maar het concrete nut toont van ICT in het onderwijs en zolang het praktijkgericht is.
 
4. REAGEER AUB! Vlaams tijdschrift over ICT (pedagogisch) en mediawijsheid TOP
Voor wie het nog niet wist, er is een nieuw tijdschrift uit over ICT in het onderwijs, met focus op infrastructuur. Het magazine heet iSchool (net zoals het traject van ons project IT-huis) en kan ook online worden gelezen.

Bij KlasCement kregen we de vraag of een louter pedagogisch tijdschrift over ICT, mediawijsheid en onderwijs (dus niet over infrastructuur) een rol was voor ons, met als vb. VIVES en COS in Nederland. Omdat we zo'n initiatief samen met, voor en door het onderwijs (jij dus!) zouden kunnen uitwerken, vragen we hierbij om jouw mening via mail:
1. Wens je op te treden als betaald auteur (tweemaandelijks een artikel van één A4)?
2. Heb je goede ideeën voor de inhoud?
3. Wens je dit tijdschrift organisatorisch mee te ondersteunen?
4. Hoeveel mag het tijdschrift kosten?
5. Zou je een persoonlijk abonnement nemen?

Op basis van de reacties, bekijken we de verdere mogelijkheden. Het kan ook een nauwere samenwerking worden met het magazine iSchool, waar we al wat bij betrokken zijn.
 
5. Leden in de prijzen! Jij ook? TOP
We delen voortdurend prijzen uit voor leden die mooie bijdragen leveren op KlasCement: filmtickets van onafhankelijke bioscopen uit heel Vlaanderen. Een overzicht van de bioscopen vind je onderaan op https://www.klascement.net/steun.

De volgende tien KC-leden ontvingen al een filmticket:

 1. Inge Van Bael - Wilde dieren : Lees- en werkbundel
 2. Gunther Boghe - Seksuele opvoeding
 3. Kevin Eeno - Vocabulaire de base (plan d'étude) : Interactieve werkmap bij leerplan Frans (VVKBaO)
 4. Joke Campo - Welzijn : Cursus
 5. Jan De Vrieze - Leren kloklezen met het lange mannetje
 6. Marthje MoereelsCamouflagetechnieken bij dieren : Infobundel
 7. Laura Coppieters - Kinderrechten : Themabundel en Kinderrechten : Webquest
 8. Geneviève Preneel - Des rappeurs français : Luisteren en schrijven
 9. Tom Meyfroots - Organiser un séminaire entreprise à la Winery : luisteren en kijken en Organiser un séminaire à la Winery à Bordeaux
 10. Virgine Hendriks  - Hout : Theorie en opdrachten

Proficiat met je mooie bijdrage op KlasCement. Veel dank en nog meer plezier met je filmtickets!

Wil je ook een duofilmticket winnen, voeg dan je waardevol en educatief lesmateriaal toe via www.klascement.net/toevoegen. Oefeningen, artikels, tips, goede sites ... zijn ook welkom!

 
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1300 fans!