Beste lid van KlasCement,

Zoals je merkte was er vorige week geen nieuwsbrief. We wilden teveel bezoek op onze sites vermijden zo kort na de uitbreiding. Vorige woensdag zijn we het nieuwsbriefsysteem ook beginnen vernieuwen en liep er wat fout met een onbedoelde verzending. Onze excuses. We hopen dat deze nieuwsbrief goed in jouw mailbox terecht komt.

We hebben het over:

  1. Edufiks: Minister Pascal Smet reikt diploma’s uit + Bezoek van Europees Commissaris Neelie Kroes
  2. Uitbreiding KlasCement met landensites: stand van zaken en wat meer uitleg
  3. Nodig KlasCement uit op jouw pedagogische studiedag of personeelsvergadering
  4. iSchool: Word een ICT-brede school!
  5. Filmtickets voor wie rekening houdt met auteursrechten
  6. Uniek voor KlasCement-leden: Gratis Vriendschap-magazine van In Petto
      
1. Edufiks: Minister Pascal Smet reikt diploma’s uit + Bezoek van Europees Commissaris Neelie Kroes TOP
Dinsdag 18 mei 2010 vond in Mechelen de Edufiksdag plaats. De leerlingen van de vier innovatorscholen kwamen hun resultaten aan elkaar en de genodigden voorstellen. Ze vertelden over hun ervaringen in verband met ondernemen met nieuwe technologie. Twee scholen gebruikten digitale pennen in de klas, twee scholen de iPod-touch.
Eén van de toeschouwers was minister Pascal Smet. Hij luisterde naar de resultaten en ging in gesprek met de leerlingen. Ook deelde hij de Edufiks-diploma’s uit aan de leerlingen en de leerkrachten.

Wil je
• het filmpje zien van de Edufiksdag?
• meer weten over Edufiks?
• je school kandidaat stellen voor volgend schooljaar?
bezoek dan de website www.edufiks.be.

Donderdag 20 mei kreeg één van de Edufiks-scholen belangrijk bezoek. De leerlingen van VBS Biest uit Waregem mochten hun ICT-activiteiten, Bednet, Edufiks, het digitale schoolbord en Radio/TV Biest voorstellen aan niemand minder van Europees commissaris Neelie Kroes die er aanwezig was op uitnodiging van ontslagnemend minister Vincent Van Quickenborne. Ook haar kabinetsmedewerkers Constantijn Van Oranje-Nassau, Prins der Nederlanden en de woordvoeder van minister Pascal Smet waren aanwezig. Mevrouw Kroes had het over haar digitale agenda en gaf de leerlingen een uitdagende opdracht mee. Wordt vervolgd ...

Foto's vind je op de site van de school en in de fotogalerie van KlasCement.
 
2. Uitbreiding KlasCement met landensites: stand van zaken en wat meer uitleg TOP
KlasCement heeft donderdag 6 mei een grondige upgrade en uitbreiding gekregen. Bij je eerste aanmelding sinds 6 mei zal je worden gevraagd akkoord te gaan met nieuwe gebruiksvoorwaarden. Nadien kan je terecht op www.klascement.net, www.klascement.be, www.klascement.nl of www.klascement.eu afhankelijk van je onderwijssysteem.

De nieuwe landensite www.klascement.be staat intussen bijna volledig op punt. Deze week werken we www.klascement.nl af, daarna gaat de aandacht naar www.klascement.eu.

Belangrijk om weten:
  • KlasCement.net blijft alle inhoud en alle leden tonen!
  • KlasCement.be is voor (en toont) de leden met het Vlaams onderwijssysteem en hun bijdragen + een forum
  • KlasCement.nl is voor (en toont) de leden met het Nederlands onderwijssysteem en hun bijdragen.
  • KlasCement.eu is voor (en toont) de leden die niet kozen voor het Vlaams of Nederlandse onderwijssyteem. Zij krijgen KlasCement binnenkort standaard in het Engels te zien. 
      
3. Nodig KlasCement uit op jouw pedagogische studiedag of personeelsvergadering TOP
Al meer dan 1500 leerkrachten kregen dit schooljaar een collega van KlasCement op bezoek om onze website en verschillende projecten voor stellen. Er zijn twee formules:
  • Hands-on workshop (3 uur). Maximaal 25 leerkrachten werken aan de computer en verkennen alle mogelijkheden van KlasCement voor hun klas of vak.
  • Presentatie (50 minuten). In een korte voorstelling gaan we op zoek naar waardevolle inhoud en worden de diverse mogelijkheden en projecten van KlasCement verduidelijkt.

Ideaal voor een pedagogische studiedag of personeelsvergadering.

BELANGRIJK!
Boek zo'n KC-nascholing voor 30 juni
aan onze huidige prijzen! Vanaf 1 juli stijgt de kostprijs.

Meer info ...
  

4. iSchool: Word een ICT-brede school! TOP
Scholen die eraan denken om ICT-nascholing te geven aan ouders van leerlingen en zo ook de band met de ouders willen aanscherpen, kunnen via iSchool ondersteuning krijgen van het IT-huis. Het IT-huis stelt als enige voorwaarde dat er ook aandacht gaat naar ouders met minder (digitale) kansen.

De ondersteuning bestaat uit advies, administratieve tips, hulp bij werving, lesmateriaal, certificaat, ev. hardware en zelfs financieel als er ouders met minder kansen zijn die de sessies volgen. Zo'n ICT-nascholing bestaat meestal uit vijf sessies over beginnend computer- en internetgebruik.

Het IT-huis verlaagt de drempel voor zo'n nascholingsinitiatief door de school en voor de ouders.
Meer informatie over dit project met steun van Telenet Foundation kan je vragen aan onze collega Sara van het IT-huis.

Het IT-huis publiceerde onlangs ook de nieuwste gratis en laagdrempelige iThema-handleiding:
Aan de slag met je digitale foto's: Picasa.
 
5. Filmtickets voor wie rekening houdt met auteursrechten TOP
Wie regelmatig lesmateriaal deelt bij KlasCement zal al gemerkt hebben dat we steeds strenger toezien op schending van auteursrechten. We vragen naar bronvermelding bij citaten en afbeeldingen, we zien erop toe dat geen bladzijden uit een handboek worden ingescand en trachten plagiaat te vermijden.

We gaan je ook belonen! Extra aandacht zal gaan naar leerkrachten die een (oude) bijdrage correct herwerken en aanvullen zodat de bijdrage in orde is met de wetgeving op vlak van auteursrechten en privacy. Wie extra moeite doet, belonen we met filmtickets of dvd's.

Lees intussen deze nieuwe uitleg die je onderaan KlasCement vindt: "Hoe omgaan met auteursrechten?"
De uitleg is in elk geval nuttig voor iedereen die zelf eens een werkblaadje, cursus of ander lesmateriaal ontwikkelt. Zelfs als je het niet in ons KlasCement deelt.
 
6. Bestel gratis Vriendschap-magazine van In Petto TOP
 
Vriend Ami Speciaal voor de lezers van KlasCement heeft de jeugddienst In Petto een verleidelijk aanbod. Vriend Ami, het magazine over vriendschap, ligt gratis voor je klaar.

Vriend Ami geeft antwoord op al je vragen
Vriend Ami richt zich op jongeren tussen 16 en 20 jaar. Het magazine is bij uitstek geschikt om het thema vriendschap, dat bij deze doelgroep topprioriteit nummer één is, in de klas bespreekbaar te maken.

Waar gaat Vriend Ami over?
In Vriend Ami lees je over online vriendschap. Je krijgt een antwoord op de vraag of vriendschap zonder meer tussen jongens en meisjes wel zo’n goed idee is. Je volgt een workshop: ‘Hoe maak ik vrienden als ik sociaal niet zo vaardig ben?’ Ook leert Vriend Ami hoe je lekker kunt ruziën in een vriendschap. Verder staan er testjes, handige tips en mooie portretten in.

Kortom: Vriend Ami is de perfecte piste om verder te discussiëren over de vele gezichten die vriendschap ons dagelijks laat zien.
Hoe kom ik aan Vriend Ami?
Heel simpel. Surf naar onze website.

Als je Vriend Ami laat versturen, betaal je alleen de verzendkosten. Kom je zelf je exemplaren afhalen, dan is het magazine volledig gratis. Zolang de voorraad sterkt, dus wacht niet te lang.
 
 
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Bijna 1000 Facebook-vrienden en bijna 100 Twitter-volgers!
 
 
NS PE SE BUSO AE Share