Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

 • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
 • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Februari 2010: Nieuwsbrief van het IT-huis

Beste KlasCement-lid,

graag sturen we jou de allereerste Nieuwsbrief van het IT-huis, ons initiatief waarmee we meehelpen bij het dichten van de digitale kloof via verschillende trajecten die in deze nieuwsbrief worden toegelicht.

Je krijgt alleen deze nieuwsbrief van het IT-huis. Wens je op de hoogte te blijven, abonneer dan via www.ithuis.be voor de maandelijkse nieuwsbrief. Zo ontvang je ook nummer 2 en alle volgende.

Hopelijk leer je hiermee ook een interessant project kennen voor jouw school of organisatie.

Vriendelijke groeten
Het KlasCement Team

Nieuwsbrief van het IT-huis


IT-huis, Iedereen Thuis in IT!


Beste,

Het IT-huis start met een eigen nieuwsbrief! Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en projecten, schrijf je dan snel in via www.ithuis.be en ontvang maandelijks de Nieuwsbrief van het IT-huis!

Het IT-huis, een project opgericht vanuit KlasCement met de steun van de Telenet Foundation, spant zich in via vier verschillende trajecten – iSchool, iBuurt, iBib en iThema – om digitale kansen te creëren door technologie toegankelijker te maken voor digitale kansengroepen.

In deze nieuwsbrief:

 1. 15 scholen zetten zich in om samen met het IT-huis digitale kansen te creëren!

 2. Eerste iThema van 2010: online kopen en verkopen via een (ver)koopwebsite

 3. iBib draait op volle toeren. Reserveer tijdig!

 4. Vrijdag 5 maart tot vrijdag 12 maart 2010 = Digitale Week!

 5. iBuurt-activiteiten van het IT-huis tijdens de Digitale Week 2010

 6. Telenet Foundation: Blijf niet doof voor de digitale kloof!

1. 15 scholen zetten zich in om samen met het IT-huis digitale kansen te creëren!

TOP

Van januari tot juni 2010 zetten opnieuw 15 Vlaamse scholen zich in om digitale kansen te creëren door ICT-lessen in te richten voor ouders en grootouders van hun leerlingen. De (groot)ouders leren werken met de computer en zetten de eerste stappen naar het internet. Het uiteindelijke doel van de sessies is (groot)ouders in te leiden in de digitale wereld zodat ze hun (klein)kinderen beter kunnen ondersteunen. Het IT-huis tracht elke deelnemende school op maat te begeleiden en te ondersteunen.

iSchool is een project met de steun van: Telenet Foundation, Antwerpen.be-centrum, Digitaal.Talent @Gent, LINC vzw en KlasCement.

Meer informatie vind je op de website van het IT-huis onder iSchool.


2. Eerste iThema van 2010: online kopen en verkopen via een (ver)koopwebsite

TOP

Kopen en verkopen op het internet. Hoe doe je het en waarop moet je letten om veilig te handelen? In het iThema van januari 'Kopen en verkopen via een (ver)koopwebsite' kom je het allemaal te weten. Stap voor stap nemen we een kijkje op de verkoopwebsite Kapaza! Je ontdekt in het iThema hoe je gericht kan zoeken op zo’n website en hoe je zelf spullen kan kopen en verkopen.

Dit is ondertussen het vijfde iThema van het IT-huis. De andere thema's zijn 'Aanvragen van school- en studietoelagen', 'Kennismaking met Gmail', 'Online bankieren' en 'Sociale netwerksites: Facebook'. Al deze iThema’s staan gratis online op www.ithuis.be en www.digikansen.be. Worstel je zelf met een moeilijk thema waarvoor volgens jou nood is aan een vertaling in klare taal? Laat het ons weten! Zo wordt jouw idee misschien wel het volgende iThema!

Het iThema van februari 'Mijn kind op de computer en internet' wordt exclusief voorgesteld tijdens de digitale week op 11 maart in de workshop voor ouders.

iThema is een project met de steun van: Telenet Foundation, Curieus en KlasCement.

Meer informatie vind je op de website van het IT-huis onder iThema.


3. iBib draait op volle toeren. Reserveer tijdig!

TOP

iBib is de digitale uitleendienst van het IT-huis waar digitale kansenprojecten gratis materialen kunnen ontlenen. Scholen kunnen deze materialen voor een klein prijsje ontlenen. Het huidige aanbod bestaat uit 40 laptops, een beamer, een digitale fotocamera, een digitale videocamera en een leslokaal (met 20 laptops en een beamer).

Een overzicht van alle materialen en een online reservatieformulier vind je terug op onze website onder de rubriek iBib. Wacht niet te lang om materialen te reserveren voor een activiteit, want de iBib-materialen worden heel vaak uitgeleend!

iBib is een project met de steun van: Telenet Foundation, POD MI en KlasCement.

Meer informatie vind je op de website van het IT-huis onder iBib.


 

4. Vrijdag 5 maart tot vrijdag 12 maart 2010 = Digitale Week!

TOP

De Digitale Week plaatst de digitale kloof in de kijker. Van 5 tot 12 maart 2010 organiseren plaatselijke organisaties lokale activiteiten waarbij het gebruik van multimedia centraal staat. Deze activiteiten worden zowel qua inhoud als vorm heel verschillend ingekleurd. Een overzicht van de verschillende activiteiten vind je op het activiteitenoverzicht van de Digitale Week.

Het VSNG voorziet in het kader van de digitale week ook 2 studiedagen waarvoor je je kan inschrijven via de website van de Digitale Week:

 • Dinsdag 2 maart 2010: Federaal Colloquium 'Digitale Kloof en Levenslang Leren'
 • Dinsdag 9 maart 2010: Studiedag in het Vlaams parlement 'Mediawijsheid op maat'

Meer informatie vind je op de website van de Digitale Week.


 

5. iBuurt-activiteiten van het IT-huis tijdens de Digitale Week 2010

TOP

Via iBuurt ondersteunt het IT-huis buurtinitiatieven waarin technologie op een laagdrempelige manier wordt voorgesteld aan digitale kansengroepen.

Tijdens de Digitale Week organiseert het IT-huis drie workshops in de Brugse Poort in Gent!
 1. 'Aan de slag met e-mail': een workshop voor jongeren op woensdag 10 maart van 13u00 tot 16u00.

 2. 'Aan de slag met Facebook': een workshop voor jongeren op woensdag 10 maart van 16u30 tot 18u30.

 3. 'Mijn kind op de computer en internet': een workshop voor ouders op donderdag 11 maart van 9u30 tot 11u30 OF van 13u00 tot 16u00.

Meer informatie vind je op de website van het IT-huis onder iBuurt.


 

6. Telenet Foundation: Blijf niet doof voor de digitale kloof!

TOP

Het IT-huis is een project met de steun van de Telenet Foundation. De Telenet Foundation lanceerde tot nu toe vier projectoproepen en steunde meer dan 50 concrete projecten die de digitale kloof helpen te dichten. In twee jaar investeerde Telenet Foundation bijna 1 miljoen euro in projecten om de digitale kloof te dichten.

Daarnaast doet Telenet Foundation ook andere acties. Zo slaagde Anja Daems er op 8 december 2009 in om in 12 uur tijd, via 12 gasten, de nieuwe Telenet Foundation website te realiseren en meer dan 7500 muisklikken te verzamelen. Via deze actie schonk Telenet Foundation 15000 euro aan het ‘cyberroom’ project van Habbekrats!

Meer informatie vind je op de website van Telenet Foundation.


 


Het IT-huis is een project van KlasCement met de steun van de Telenet Foundation en de POD Maatschappelijke Integratie. Het IT-huis zet zich in om technologie toegankelijker te maken aan de hand van 4 trajecten, die elk op hun manier bijdragen tot het creëren van digitale kansen:

 • iSchool: het IT-huis stimuleert scholen om zich te ontpoppen tot ICT-brede scholen.

 • iBuurt: buurtinitiatieven die de digitale kloof willen helpen dichten kunnen voor ondersteuning beroep doen op het IT-huis.

 • iThema: het IT-huis ontwikkelt maandelijks lespakketten over bepaalde thema’s (bv ‘sociale netwerksites: Aan de slag met Facebook’).

 • iBib: in de digitale uitleendienst van het IT-huis kunnen digitale kansenprojecten gratis laptops en andere materialen ontlenen.


Contactgegevens

IT-huis
Sara Van Damme (projectcoördinator)
info@ithuis.be
09/221.54.56
Sint-Pietersaalststraat 38 - 9000 Gent
www.ithuis.be en www.digikansen.be

 


Met de steun van:

 


Wens je  je in te schrijven?
Dit kan via www.ithuis.be.