Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Frans in de basisschool: Consultatie en conferentie

Op 29 mei 2008 liet de overheid een peiling Frans uitvoeren in de basisscholen. Ruim 3000 leerlingen legden schriftelijke lees-, luister-, en schrijftoetsen af. Voor spreekvaardigheid legden ongeveer 700 leerlingen praktische proeven af. Via de website van de Entiteit Curriculum kun je de resultaten van de peiling raadplegen.

Wat leren we nu uit die resultaten? Wat kan er beter? Wie mee wil nadenken over de peilingsresultaten kan deelnemen aan de consultatie Frans in het basisonderwijs. Je kunt er online een aantal vragen invullen. Dat kan individueel, maar ook als school, vakgroep of organisatie; waarbij je invult namens wie je reageert. De consultatie vergt een half uurtje. (Er zijn vijftien vragen.)

De voorbeeldopgave uit de peilingen vind je bij het KlasCement-artikel Frans in de basisschool: Consultatie en conferentie.

Op 21 oktober 2009 organiseert de overheid dan een conferentie in Schaarbeek waar ook leraren hun stem kunnen laten horen. Op basis van alle informatie (peilingsresultaten, andere evaluatiegegevens en de consultatie) worden meningen en ervaringen uitgewisseld in kleine gespreksgroepen. Hoe het op zo’n conferentie verloopt, kun je zien op deze video.

De conferentie zal uiteindelijk een verslag opleveren en een reeks aanbevelingen.

Stuur vandaag nog jouw ervaringen en suggesties over de resultaten van de peilingen in. Dit kan heel eenvoudig op de site van de consultatie van de peilingresultaten.

Wie reageert vóór 15 september (morgen!!), maakt kans op een prijs naar keuze ter waarde van €50. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse Winkel.