KC'05: Vrije software + Weblog + Nieuwe huisstijl + COS

Beste lid van KlasCement,

Dag 8 van onze KlasCement Tiendaagse.

De geschiedenis van KlasCement: 2005

 
KLASCEMENT PROMOOT VRIJE SOFTWARE

In januari 2005 lanceerden we een nieuw, apart onderdeel met tips en suggesties om vrije software te gebruiken. Vrije software is meestal gratis, maar niet noodzakelijke hetzelfde als freeware. Vrije software is software die gemaakt wordt met  'vrij' in de betekenis van het woord 'vrij' in het begrip 'vrije meningsuiting'. Open, met  broncode die je mag aanpassen (als je kan programmeren). Zonder directe commerciële belangen.

Je leest er alles over op wat intussen onze PROJECTSITE VRIJE SOFTWARE geworden is. Deze site wordt nog steeds onderhouden en aangevuld. Surf naar https://www.klascement.net/vrijesoftware/ en raadpleeg het advies of doorzoek het aanbod. Binnenkort krijgt de projectsite een forum waarin je alle vragen over vrije software kwijt kan.

PUBLICATIE ICT OP HET MENU

Eigenlijk nog iets van 2004. Het Departement Onderwijs gaf een publicatie uit met 65 tips om ICT nuttig te gebruiken in kleuter- en lager onderwijs. Deze software en sites die in deze gegeerde publicatie werden op KlasCement gretig gedownload. Sinds oktober 2007 was dit echter niet meer bereikbaar, maar naar aanleiding van onze 11de verjaardag staat alle aanbod uit de diverse publicaties die het Departement Onderwijs intussen had uitgegeven opnieuw op KlasCement. Geniet alvast van deze publicatie:

NIEUW LOGO

Het logo dat we nu nog steeds hebben werd in 2005 ontworpen door Pieter Schepens. Hij is ICT-coördinator en leerkracht Latijn in het Don Boscocollege in Zwijnaarde en ontwerpt sinds 2005 voor KlasCement allerlei logo's, onze flyers, ... Pieter bepaalt de huisstijl van onze projecten. Zo is ook de KC-bol hiernaast van zijn creatieve hand afkomstig.

KLASCEMENT 6.0

Net als softwareversies worden genummerd, doen we dat bij KlasCement ook met de versies van onze website. Sinds maart 2009 zitten we aan versie 7.5. In 2005 kwam versie 6 online. Dit was zoals KlasCement eruit zag tot oktober 2007, onze vorige versie dus. Wie herinnert ze zich nog? Dit ontwerp kwam van Philippe De Winne, een oud-leerling van het OLVCollege in Zottegem, waar KlasCement ook ontstond. KlasCement 5.0, het Postnuke CMS, bleek teveel beperkingen te hebben, dus werd nog geen jaar later met een volgende website begonnen. Vanaf nu een volledig eigen ontwikkeling, ontstaan vanuit het KlasCement Team en met enorm enthousiasme en goede ideeën geprogrammeerd door Philippe, die nu nog steeds instaat voor de ontwikkeling van de website van de ICT-praktijkdag.

De inhoud van de site bleef bewaard maar al de rest wijzigde: nieuwe look, nieuwe mogelijkheden, nieuwe zoekrobot, voor het eerst mogelijkheid om te filteren op categorieën bij sites en docs, ....

WEBLOG

In de geest van de tijd werd in 2005 ook een weblog gestart waar diverse leerkrachten, maar vooral KlasCement-medewerkers, schreven over ICT-tips, over het onderwijs of over KlasCement zelf. Deze artikels zijn nog steeds te lezen op 

Momenteel schrijven we over deze thema's in de bouwsteen Artikels, want uiteindelijk is heel KlasCement één grote weblog waar duizenden leerkrachten elke dag nieuwe bijdragen op posten en reacties geven.

GRATIS WEBRUIMTE 

2005 was het eerste jaar dat we het aanbod van gratis webruimte moesten stopzetten. Het kende teveel succes en vroeg een te hoge werklast om alle aanvragen manueel te verwerken. In 2005 werd gewerkt aan een automatisatie en spaarden we voor een betere server. In 2006 zou een nieuw initiatief voor gratis webruimte ontstaan:

COS

Wie geabonneerd is, weet dat we vanuit KlasCement af en toe eens een artikel schrijven voor dit Nederlandse tijdschrift dat sinds 2005 ook in Vlaanderen verkrijgbaar is, dankzij KlasCement:

4000 LEDEN

We waren trots in november 2005 ons 4000ste lid te mogen verwelkomen. Intussen halen we met rasse schreden het 40000ste unieke lid!

VAN 1,5 NAAR 2 DETACHERINGEN

In september 2005 mochten we Dan Micu in ons team verwelkomen! Dan was als leerkracht en ICT-coördinator in Sint-Donatus Merchtem al van bij de eerste jaren als vrijwilliger bij KlasCement betrokken. Hij liet al veel eerder zijn eigen kleinere portaalsite 'Onderwijs Referentie Hotlinks' volledig opgaan in KlasCement EduSites.

De vergaderplaats voor het wekelijkse teamoverleg verhuisde daardoor van Gullegem, in de veranda van Johan, naar Herzele, in de living van Hans.


Dit was
2005: Dan Dirk Hans Johan

 

 

 

 

 

 

 

Deel