Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

KC'04: Databank in MySQL - Site in PHP - Nieuw project: eTwinning

Beste lid van KlasCement,

Dag 7 van onze KlasCement Tiendaagse. We houden vol met het schrijven van ...

De geschiedenis van KlasCement: 2004


KLASCEMENT WORDT DATABANK!!

Vijf jaar na het ontstaan kon KlasCement zich geen beter verjaardagsgeschenk geven! De oude site, die werd gemaakt en onderhouden in HTML door één persoon, werd totaal vernieuwd. Een heel andere site kwam online, gemaakt in PHP, met een content management systeem (CMS) genaamd Postnuke door Wim Coelus, een ex-ICT-coördinator van Visitatie Mariakerke. Hans ontwierp deze nieuwe website, maar kon ze vanaf nu niet meer beheren, wegens geen kaas gegeten van PHP of MySQL. Een gevolg van de lancering van de KlasCement databank op 11 maart 2004 was dat de site opnieuw helemaal leeg was: geen inhoud, geen enkele les, geen enkele link.

Vanaf die dag werd dus meteen begonnen met alle vroegere inhoud dag na dag over te zetten naar de nieuwe site. Logisch dat je dus ook nu op KlasCement nog lesmateriaal vindt met een toevoegdatum in 2004.

Als we nu, vijf jaar later, één van de belangrijkste feiten in de ontwikkeling van KlasCement moeten opsommen,

dan is dat zeker het feit dat we de site omvormden tot databank met mogelijkheid om aan te melden. In 2004 was aanmelden echter enkel nodig om lid te kunnen worden van de site en om iets toe te voegen. Intussen is het ook nodig om iets te downloaden, maar ... uit onze gebruikersenquête van maart-april blijkt dat onze leden dat geen drempel vinden.

 

TWEEJAARLIJKS NAZICHT VAN ALLE BIJDRAGEN OP KLASCEMENT

Een wist-je-datje: elke dag verplicht ons huidige systeem om inhoud die twee jaar lang niet werd gemodereerd opnieuw na te kijken. Deze 'oude bijdragen' worden dan opnieuw gemodereerd: enkele metadata (titel, omschrijving, vak, ...) worden aangepast volgens de nieuwste normen. We beoordelen de bijdrage ook op didactisch nut en oordelen of het nog bruikbaar is. Soms wordt een bijdrage na twee jaar afgekeurd. Zo ben je ervan verzekerd dat alles wat je op KlasCement vindt, zeker binnen de twee laatste jaren is nagekeken. Niet evident voor een website die intussen al bijna 8000 leerobjecten heeft, waarvan bijna de helft 'DOCS'. We staan borg voor kwaliteit.

 

NIEUWE COLLEGA'S

De stap naar de databank maakte het vanaf nu ook mogelijk om met verschillende vrijwilligers en nieuwe collega's KlasCement te beginnen vullen voor alle graden, leergebieden en vakken. In september 2003 mocht Hans dan ook Dirk Rommens en Johan Desloover bij KlasCement verwelkomen. Voor 't eerst bestond het team achter deze portaalsite uit meer dan één vaste medewerker.

Johan werd moderator voor lager onderwijs, Dirk voor secundair.

Dirk is nog steeds lid van het KlasCement Team en start in september 2009 zijn zesde schooljaar in ons team.

Johan koos na twee jaar opnieuw voor de basisschool in Ronse, kwestie van het contact met de school niet te jong te verliezen. JClic, eTwinning, ... zijn intussen ICT-activiteiten waardoor je hem op internet kan ontmoeten.

 

WAT IS 'MODEREREN'?

Modereren houdt in dat alle inzendingen (door leden of door moderatoren) worden nagekeken op basis van criteria die de kwaliteit bewaken van het lesdocument zelf en van de omschrijving (metadata) van het lesdocument.

 

NIEUW PROJECT: eTwinning

Het eTwinning-project startte eveneens in 2004. KlasCement mocht dit project drie jaar coördineren, alvorens die taak werd overgenomen door het Departement Onderwijs. Jelle D'Hulster, toen bekend van de leeromgeving Studyplanet, werd project coördinator en motiveerde de eerste scholen om met een eTwinning-project te starten. Veel van die scholen zijn nu nog steeds eTwinners!

Als je er aan denkt om eens een Europees project te starten met je leerlingen, op een heel laagdrempelige en eenvoudige manier, registreer je dan als eTwinning-school.
 

 

KLASCEMENT AWARDS

Je krijgt alle informatie en goede praktijkvoorbeelden nu woensdag om 14u in Brussel tijdens de KlasCement Awards.

Het wordt mooi weer! Ideaal om na  de prijsuitreiking een terrasje te doen in Brussel, misschien samen met het KC Team?