KC'01: Prioriteit naar andere projecten

Beste KlasCement-lid,

alvast bedankt voor de leuke reacties die we krijgen op  ...

de geschiedenis van KlasCement: 2001

Ook in dit bericht:

  • een terugblik;
  • enkele interessante internetadressen;
  • een blik vooruit: drie projecten waar je kan aan meewerken.

2001 was een vrij rustig jaar. Sinds september 2000 werkte Hans, de coördinator van deze site, voor 't eerst halftijds buiten het onderwijs, bij een educatieve digitale uitgeverij die Anywize op de markt bracht, bij vele leerkrachten basisonderwijs zeker nog gekend. Dat bracht wat andere prioriteiten met zich mee, KlasCement was immers nog steeds een volledig vrijwillig project, 'na de uren', als die nog overbleven na de andere halftijdse functie als ICT-coördinator en leerkracht in het secundair onderwijs.

Er was toen een groep van verschillende leerkrachten uit heel Vlaanderen, vrijwillig en actief betrokken bij KlasCement en bij het inzenden van lesmateriaal. Velen van hen zijn nu docent in een hogeschool, directeur, actief bij onderwijskoepels, ...

Intussen werd de basis gelegd voor een mooie toekomst voor deze portaalsite: contacten leggen, toekomst aftasten.

Vanaf september 2001 kon Hans - naast de schoolopdracht - halftijds aan de slag bij Microsoft Education, als externe medewerker. Hij werd er vijf jaar lang coördinator van het innovatief ICT-project Anytime Anywhere Learning, vanwaaruit de basis gelegd werd voor de huidige ICT-praktijkdagen.

Overigens ... Ben je al ingeschreven voor de volgende ICT-praktijkdag op maandag 1 juni in Brugge? Een ICT-evenement op Pinkermaandag, een vrije dag, het is een risico, maar er zijn toch al 126 inschrijvingen en bepaalde sessies zijn bijna volzet. Sommige deelnemers combineren het blijkbaar met een weekend aan de kust. De daaropvolgende ICT-praktijkdagen zijn niet in het westen van Vlaanderen, kom dus zeker nu langs!

Omstreeks 2001 werden ook de eerste buitenlandse contacten gelegd en meegewerkt aan projecten. Het is opvallend hoeveel van de in deze nieuwsbrief opgesomde projecten de tijd niet overleefd hebben. Ook Europees zijn projecten als Virtual School, European Network of Innovative Schools (ENIS), ... ter ziele gegaan.

Maar ... er beweegt wat!!
  1. ASPECT
    Momenteel stellen we een werkgroep samen van tien leerkrachten uit basis- en secundair onderwijs die wiskunde, wetenschappen of technologie geven. Zij zullen in de komende 20 maanden drie volle dagen investeren om mee te werken aan een Europese portaalsite met leermateriaal. Eén van die drie dagen is in Portugal!
    Natuurlijk wisselen deze tien leerkrachten onderling ook ervaringen en praktijkvoorbeelden uit.
    Interesse in dit Europese project genaamd ASPECT? Mail ons!

  2. EduTubePlus
    In het kader van het Europese project EduTubePlus stellen we ook een werkgroep samen van tien leerkrachten uit basis- en secundair onderwijs die vertrouwd zijn met video in de klas of zich daar in de toekomst willen op toeleggen. Concrete taken moeten nog worden bepaald, maar je zal zeker videomateriaal mogen aanleveren en bestaand materiaal mogen testen in de klas. Zelfs duur videomateriaal van uitgeverijen uit Europa, van TV-zenders als RAI, FR5, ...
    Interesse in EduTubePlus? Mail ons!

  3. KlasCement Ambassadeurs  &  KlasCement komt naar je toe!
    Ben jij zo één van die echte KlasCementfans? Wil je je (beperkt) engageren om je collega's op KlasCement te krijgen? Durf je hen aanporren ook eens wat lesmateriaal te delen? Zie je 't wel eens zitten om in naam van KlasCement en tegen vergoeding een beursstand open te houden? Word dan KlasCement Ambassadeur 2009!
    Deze ambassadeurs willen we regelmatig ook samenbrengen voor uitwisseling van ideeën en ervaringen uit de klas, om elkaar in te lichten over nieuwe handboeken, ICT-toepassingen, projecten, ... of voor suggesties over KlasCement. Een soort Vlaams Netwerk van Innovatieve Leerkrachten.
    Interesse? Mail ons!

    Wens je iemand van onze collega's in je school op een pedagogische studiedag? Dat kan! We komen heel graag KlasCement voorstellen. Ofwel in een presentatie van 30 tot 60 minuten, ofwel in een computerworkshop van 180 minuten waarbij we niet alleen KlasCement belichten, maar ook vele ICT-projecten, praktijkvoorbeelden, degelijk lesmateriaal, goede educatieve websites, ...
    Nodig ons uit op jullie volgende pedagogische studiedag.

Met vriendelijke groeten
2001: Hans

 

 

Deel