Archief filterenDeze week op KlasCement

Elke zaterdag:

  • actuele thema's, onderwijsniveaus en wedstrijden in je inbox;
  • een greep uit de laatst toegevoegde leermiddelen voor jouw onderwijsniveau.

Abonneer nu

Aanbiedingen via KlasCement

Interessante aanbiedingen van partners.

Abonneer nu

Gezocht: leerkrachten die een voorbeeld willen zijn voor vele anderen

Elektronische leeromgevingen (ELO’s) zoals Dokeos, eloV, Moodle en Smartschool zijn niet meer weg te denken uit het Vlaamse onderwijslandschap. Een groot deel van de scholen en leerkrachten uit het secundair onderwijs gebruikt de ELO om aankondigingen te doen, documenten te verspreiden en resultaten bij te houden, andere functionaliteiten worden echter minder frequent gebruikt. Om leerkrachten aan te sporen verschillende functies van de ELO, zoals leerpaden, digitale oefeningen, forums en wiki’s te gebruiken tijdens hun lessen loopt gedurende 2 jaar een ENW project van HoGent, HoWest en Ugent:

'Ontwikkelen, implementeren en evalueren van een professionaliseringspakket voor het gebruik van elektronische leeromgevingen in het secundair onderwijs'.

Het hoofddoel van het project is het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een professionaliseringspakket voor leerkrachten SO en lectoren en student-leerkrachten in de lerarenopleiding. Dit pakket zal bestaan uit concrete richtlijnen voor ELO-gebruik en er zal ook concreet elektronisch leermateriaal ontwikkeld worden.

Momenteel zijn wij op zoek naar leerkrachten die reeds tijdens hun lessen (alle vakken) gebruik maken van die verschillende functies die een ELO biedt. Bij deze leerkrachten willen wij graag een les waarin de ELO wordt gebruikt vastleggen op film, alsook de bevindingen van de leerlingen en leerkracht. Dit materiaal zal later gebruikt worden als voorbeeld voor andere leerkrachten en als hulp voor ons bij het opstellen van richtlijnen voor ELO-gebruik en elektronisch leermateriaal.

Gebruikt u een bepaalde functionaliteit(en) van een ELO en wil u graag deze ervaringen met anderen delen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Ook ideëen die nog niet praktisch gerealiseerd werden of waarbij u hulp nodig heeft komen in aanmerking.

Voor meer informatie kunt u terecht op:

website: www.elogebruik.ugent.be
e-mail: elogebruik@ugent.be