ICT integreren in de lessen (klassieke) talen

Ook voor Latijn en Oudgrieks zijn er nuttige websites, apps en i-oefeningen waarmee jijzelf of je leerlingen aan de slag kunnen.

Latijn

Latijn

  1. Via Google Earth kan je het oude Rome in 3D ontdekken. Een site met flashanimaties verduidelijkt onder meer hoe een Romeins badhuis verwarmd werd.
  2. Zoek ook 'ns in de tientallen docs, sites en beelden die Bart Mertens toevoegde.
  3. Met i-oefeningen (oefeningen die met een muisklik te openen zijn) kunnen de leerlingen onder meer werkwoorden vervoegen of de tijden inoefenen. Eén inzender, Wendy Geerts, zorgde voor 30 oefeningen!
  4. De website Phoenica sluit aan bij het gelijknamig handboek, maar ook als je een andere methode gebruikt, is er bruikbaar materiaal.
  5. Voor het vijfde jaar Latijn is er een uitgebreide site over Catullus. Onder dit trefwoord is er trouwens nog meer lesmateriaal op KlasCement te vinden.

Grieken

Oudgrieks:

  1. Bij Flashanimaties vind je onder meer een korte animatiefilmpje over de bouw van het Parthenon, handig om een les te starten.
  2. Bronnenmateriaal van de site Theoi Greek Mythology kan je inzetten om de onderzoekscompetenties van je leerlingen aan te scherpen.

Alle talen:

Woordjes memoriseren kan spelenderwijs:

  1. via de website van Quizlet;
  2. met de app van Quizlet (bekijk ons filmpje over de mogelijkheden van deze app) )of WrtsMobile op een smartphone of tablet.

Ellenlange woordenlijsten intikken vooraleer je de site of apps kan gebruiken, hoeft niet. De woordenlijsten van heel wat methodes, ook van handboeken Latijn en Grieks, kan je vinden via Woordjesleren.nl.

Overwegen je leerlingen een studie taal- en letterkunde, dan grasduinen ze best 'ns op Taalportaal van de KULeuven.

Oproep: Maakte of vond je i-oefeningen of ander lesmateriaal (zeker voor Oudgrieks!), deel dit dan via KlasCement. Je collega's zullen je dankbaar zijn!

NS PE SE BUSO AE Share