Cobra.be gaat meer dan ooit interactief


De RecycLezeR en de nieuwe klas van Piet

Geef je leerlingen van het secundair onderwijs een alternatieve schrijfopdracht:  schrijf een recensie in de vorm van een reactie op de recensies op Cobra.be en post ze op de website. Daarvoor gaan ze eerst naar een van de besproken theatervoorstellingen  en/of lezen ze een literaire klassieker.

Met de rubrieken ‘De RecycLezer’ en ‘De klas van Piet’ wil Cobra.be, de cultuursite van de VRT, de discussie over kunst en cultuur stimuleren, vooral bij jongeren. Cobra.be nodigt iedereen uit op de site zijn mening te geven over de gerecenseerde theatervoorstelling of literaire klassieker en zo in discussie te treden met anderen.

De klas van Piet zijn 17 laatstejaars van het Paridaensinstituut in Leuven, 15 meisjes en 2 jongens.
Voor Cobra.be bezoeken ze dit schooljaar theaterpremières in Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven.
Die recenseren ze een dag later op Cobra.be.
Literair journalist Dirk Leyman is De RecycLezer.
Elke maand herleest en recenseert hij een klassieker uit de wereldliteratuur, van ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ van Milan Kundera tot ‘Jevgeni Onegin’ van Alexander Poesjkin.

Een groot voordeel van deze opdracht is dat de leerlingen een model aangereikt krijgen: hoe schrijf je een recensie?  Het is ook gemakkelijker om een betoog  te ontwikkelen als je kunt  reageren op concrete argumenten pro en contra een voorstelling of een boek.  Bovendien bereiken de leerlingen met hun recensie een breder publiek: dit is echt schrijven voor een onbekend publiek.Op die manier probeert Cobra.be het voor leerlingen aantrekkelijker te maken om een recensie te schrijven en hen warm te maken voor kunst en cultuur in het algemeen.


Leerkrachten kunnen een langere termijnplanning (drie maanden) vragen via een mailtje naar pers@cobra.be.

Deel