Beste lid van KlasCement,

Met enige trots kunnen we aankondigen dat Minister van Onderwijs en Vorming Pascal Smet aanwezig zal zijn op de ICT-praktijkdag op 10 januari 2012 in Geel. Hij zal er 's middags een toespraak geven over ICT en onderwijs. Meer details volgen via de website van de ICT-praktijkdag.
We maakten intussen plaats vrij voor 1050 deelnemers.
Slechts 18 leerkrachten, ICT-co's  of directies kunnen nog inschrijven. 

Met evenveel trots kunnen we vermelden dat we zeker zijn van onze subsidies dit schooljaar. Met heel veel dank aan de steun van het Departement Onderwijs. Daardoor kunnen we eindelijk een professioneel onderzoek starten naar de oorzaak van de traagheid en serverproblemen van KlasCement. We krijgen volgende week de diagnose en werken in de weken nadien aan de oplossing. We pakken het probleem immers grondig aan. Dank voor jullie dagelijkse geduld!  

Intussen werken we op de achtergrond aan een nieuwe registratieprocedure voor KlasCement en bouwen we nieuwe projecten uit rond ICT-opleidingen:

  • Didacto: ICT-workshops voor en door leerkrachten
  • Wijze Mediaklassen: ICT-workshops voor (en door) leerlingen
  • Twist IT: ICT-workshops voor ouderen door jongeren

In deze nieuwsbrief lanceren we twee van die nieuwe initiatieven (volgende week het derde):

  1. Didacto: ICT-opleidingen voor en door onderwijs. Vnl. in Gent, Leuven of op aanvraag
  2. Wijze mediaklassen: Workshops rond mediawijsheid in jouw klas
We zetten de webomgeving voor basisonderwijs en de pagina voor bijlesgevers nog eens in de kijker:
  1. ThinkQuest Projects, handige én praktische oplossing voor ICT-eindtermen in je klas!
  2. Bijlesgever? Maak je aanbod bekend! Of zoek naar hulp voor zoon of dochter.

 

1. Didacto: ICT-workshops voor en door leerkrachten TOP

Didacto heeft een vernieuwde website waar we vanaf januari 2012 diverse ICT-opleidingen en opleidingen in het thema Mediawijsheid aan jou voorstellen. De eerste opleidingen staan er nu al aangekondigd. En zelfs gratis!!

De meeste opleidingen zullen echter worden gegeven in Gent en Leuven. Of bij jou op school!

We werken samen met diverse opleidingspartners die er hun aanbod zullen delen. Geïnteresseerd om er zelf ook ICT-opleidingen aan te bieden? Contacteer ons!

 

2. Wijze mediaklassen: Workshops rond media in jouw school TOP
Wijze Mediaklassen aan de slag

Zit je ook soms met je handen in het haar wanneer je hoort praten over mediawijsheid of geïntegreerde ICT-opdrachten? Met Wijze Mediaklassen brengen we concrete lessen waarin leerlingen actief aan de slag gaan met media naar jouw school. Die lessen zijn bovendien prima te kaderen binnen thema’s voor taal, wero of sociale vaardigheden.

De Wijze Mediaklassen zijn er voor alle leerlingen uit Vlaamse scholen met een specifieke focus op kansarme leerlingen in Oost-Vlaanderen en op lager onderwijs. Het project focust op lager onderwijs, maar we kunnen ons voorstellen dat leerkrachten uit de eerste graad van het secundair ook graag zo’n Wijze Mediaklas organiseren op school.

We brengen laptops, fototoestellen, videocamera’s en of iPads mee naar je klas en geven een workshop naar keuze van een halve tot hele dag. We starten met een eerste workshopaanbod vanaf januari 2012. Mocht je interesse gewekt zijn na het bekijken van het aanbod, neem dan zeker contact op met de projectcoördinator.

Bezoek wijze mediaklassenBezoek de website Wijze Mediaklassen om meer te weten te komen over dit project.

3. ThinkQuest Projects, handige én praktische oplossing voor ICT-eindtermen in je klas! TOP

ICT-eindtermen implementeren in de klaspraktijk op een zinvolle en consistente manier is niet altijd een evidentie. Nogal wat collega's zitten 'met een probleem' wanneer deze opdracht zich stelt. Hoewel... steeds meer educatieve uitgeverijen en onderwijsondersteunende (privé)initiatieven springen op de ICT-kar. Doorgaans is dit aanbod niet gratis en heel erg toegespitst op een specifiek onderwerp.

Een 'multi-inzetbaar' ICT-instrument dat bovendien ook volledig gratis is en speciaal ontwikkeld voor kinderen van het lager onderwijs (bovenbouw) en eerste graad secundair, is niet echt zomaar voorhanden. KlasCement heeft nochtans (reeds geruime tijd) de ideale oplossing in aanbod. Met ThinkQuest Projects (TQP) wordt werken aan ICT-eindtermen met je leerlingen in de klas ‘een makkie’.
TQP is een beveiligde onlineomgeving waar jouw kinderen achter een gesloten digitale deur hun ICT-ei kunnen leggen: webpagina's bouwen, informatie zoeken, verwerken, bewaren en aan anderen voorstellen, zelfstandig leren, communiceren en creatief vormgeven.
Wil jij je ook aansluiten bij de steeds groeiende en overtuigde TQP-gemeenschap in Vlaanderen? Wekelijks vraagt een nieuwe school dit schooljaar haar gratis TQP-schoolaccount aan!
  • Surf naar de projectsite van ThinkQuest op KlasCement.
  • Vraag nu een gratis account aan voor je school (linkerkolom > klik op 'inschrijven').
  • Op de projectpagina vind je ook meteen een aantal goedepraktijkvoorbeelden die inspirerend kunnen werken om jouw ThinkQuestomgeving inhoudelijk te stofferen. Neem zeker even een kijkje op de Yurls-pagina van Mia Fournier die reeds jaren met TQP aan de slag is.
  • Recente stappenplannen om met TQP aan de slag te gaan, vind je bij 'Thinkquest Projects: Nederlandstalige handleiding (versie 2012)' (wordt nog aangevuld).
TQP wordt ontwikkeld en ondersteund door Oracle Education. Zij willen nog meer scholen in Vlaanderen en Nederland aanzetten om hun webomgeving te gebruiken. Oracle wil actieve TQ-gebruikers (scholen) belonen met een leuk gadgetpakket. Hoor je binnenkort ongetwijfeld meer over. Laat ThinkQuest alvast renderen in je school is de boodschap!

Info en/of ondersteuning: mail Bart De Freyne.
4. Bijlesgever? Maak je aanbod bekend! Of zoek naar hulp voor zoon of dochter. TOP

De examentijd is weer aangebroken.

Ben je leerkracht en geef je bijlessen? Maak het bekend via het overzicht van bijlesgevers. We verschenen met dit aanbod vorige week nog in Knack Magazine. Jezelf toevoegen aan deze pagina, doe je na aanmelding via je profiel (rechterkolom: Wijzig mijn bijlessen). 

Ben je ouder en zoek je een leerkracht die bijlessen geeft? Surf naar het overzicht van bijlesgevers op KlasCement. Filter het overzicht per vak of per regio.

 

 
    
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1800 fans!
 
 
KO LO SO BUSO VWO Deel