Beste lid van KlasCement,

Trouwe bezoekers zullen het al gemerkt hebben, de snelheid van jullie favoriete website is op sommige momenten niet optimaal. Tegen februari 2012 vernieuwen we ons serverpark volledig. Dat is hoognodig, want de huidige databankserver hapt naar adem. Processorkracht en RAM-geheugen lopen vol zodra KlasCement veel bezoekers heeft en zoekopdrachten te verwerken krijgt ... vandaar de momenten van traagheid.

We hopen de problemen snel op te lossen, maar nemen de komende weken wel de tijd om alle opties en offertes grondig te vergelijken. Het gaat om een enorme investering. We zorgen ervoor dat de site het intussen nog even volhoudt. Het is immers ook een vervelende situatie voor onze eigen medewerkers en vrijwilligers die de site haast 24/7 gebruiken.

Dank voor het geduld en de motiverende feedback die we toch nog steeds dagelijks krijgen, zelfs vanuit Zuid-Afrika, n.a.v. de verjaardagswens: "Baie dankie vir die verjaarsdag wense."

 



Nieuws van de ICT-praktijkdag

De ICT-praktijkdag in Geel op dinsdag 10 januari 2012 krijgt er nog een dagsessie (2 x 2,5u) bij: 'Microsoft Expression Web'. Voor deze nieuwe workshop kan je vanaf maandag inschrijven. Expression blijft een eenvoudig een populair pakket om websites te maken. Buitengewoon onderwijs kan het bovendien voor slechts 6 euro aanschaffen via SocialWare.

We zoeken ook nog een lesgever Joomla. Andere suggesties zijn ook steeds welkom voor komende ICT-praktijkdagen. Aarzel niet, stel jezelf voor al lesgever!

Stand van zaken: Er zijn nog 144 plaatsen beschikbaar in een 60-tal workshops en presentaties. Schrijf zeker in voor 1 december en geniet zo van de early bird prijs.

 


Verder in deze uitgebreide nieuwsbrief:

  1. Lesmateriaal delen: vermeld meteen ook je bronnen
  2. KlasCement heeft een boontje voor (technische) leerkrachten
  3. Haal voor je volgende les inspiratie op de vernieuwde LRE for schools!
  4. Tablets in de klas op de come & try out middag van EduBit
 
1. Lesmateriaal delen: vermeld meteen ook je bronnen
TOP

Wanneer je lesmateriaal toevoegt op KlasCement, vragen we steeds om de gebruikte bronnen te vermelden. Dit kan je doen door op de laatste pagina van je document een lijstje toe te voegen, waarin je verwijst naar de (hand)boeken en webpagina’s die je gebruikte. Maar wat als je een volledig afgewerkt lesdocument wil delen en je de bron van de afbeeldingen niet kent?

M.a.w. hoe vind je afbeeldingen terug die je googelde?

  • Klik met je rechtermuisknop op de afbeelding en sla deze op.
  • Surf naar Google Afbeeldingen & druk in de balk op het fototoestel rechts. Laad je afbeelding op en Google zoekt. Nu vind je de afbeelding.
  • In de rechterkolom vind je onder ‘website voor deze afbeelding’ een link. Dit is de bron van de afbeelding.  

Controleer steeds of er op de afbeelding geen auteursrecht rust. Wanneer er een © staat op deze afbeelding, mag je deze zeker niet overnemen! Maar ook elders op de site kan je vermeldingen vinden over auteursrecht. In de vorige nieuwsbrief verwezen we naar de pagina op KlasCement waar je links vindt naar websites met vrij te gebruiken foto’s en afbeeldingen. 

2. KlasCement heeft een boontje voor (technische) leerkrachten TOP
Er staat heel wat mooi en waardevol technisch lesmateriaal bij KlasCement beschikbaar.
Van kleine werkblaadjes tot hele cursussen, nieuw en vernieuwend lesmateriaal.
  • Ben jij een technische leerkracht?
  • Ken jij dat trucje wat in geen enkel handboek terug te vinden is? 
  • Heb jij voor de leerlingen een ongelooflijk handig overzicht gemaakt?

Post het op KlasCement en maak kans op twee filmtickets.
Post jij een uitgebreide cursus, dan maak jij natuurlijk ook kans op filmtickets.

3. Haal voor je volgende les inspiratie op de vernieuwde LRE for schools! TOP

LRE staat voor Learning Resource Exchange. Letterlijk vertaald wil dit zeggen dat de LRE een dienst is die helpt bij de uitwisseling van (digitale) leermiddelen. 
Zoals KlasCement dus? Toch niet helemaal. Op de LRE kan je als leerkracht namelijk geen leermiddelen toevoegen. De LRE verzamelt enkel leermiddelen die afkomstig zijn van diverse portaalsites uit heel Europa. De ontwikkeling van de LRE gebeurt door European Schoolnet (EUN).

Mede door de hulp van het Europese project eQnet, waar ook KlasCement deel van uitmaakt, werden alle veel leermiddelen aan een kwaliteitscontrole onderworpen. 
Op de LRE staan op dit moment ongeveer 5000 leermiddelen die universeel bruikbaar, in vaktermen ‘travel well’, zijn. 
Neem er eens een kijkje en het zal je verbazen hoeveel leermiddelen uit bijvoorbeeld Litouwen ook bruikbaar kunnen zijn in jouw les. 


Stel dat je wel benieuwd bent naar de inhoud van de LRE maar toch liever de vertrouwde interface van KlasCement gebruikt. Ook dat kan! 
Via de filter op KlasCement kan je niet alleen zoeken in de volledige database van KlasCement maar ook in die van de LRE. 
Kies onderaan links in de filter bij database voor ‘Europees aanbod’. 
Meer uitleg over de filteropties op KlasCement vind je op ons Youtube kanaal.

LRE

4. Tablets in de klas op de come & try out middag van EduBit TOP

Op woensdag 14 december organiseert EduBIT een come & try out middag over tablets in de klas.

  • Technisch: Waarop letten bij aankoop van? Hoe beheren in schoolverband?
  • Praktisch: Welke apps voor de klas? Hoe kijkt een leraar naar de tablets en gemaakte apps?

Waar? Gent - Mariakerke - Kisp
Wanneer? woensdag 14 december van 14u tot 17u
Details en intekenen? Via edubit.be.

 
    
Volg onze activiteiten dagelijks op Facebook of Twitter. Meer dan 1800 fans!
 
 
KO LO SO BUSO VWO Deel