-
Dranken en tussendoortjes: Lesmodule
Deze lesmodule leert leerlingen omgaan met informatie op het voedingsetiket en helpt hen de juiste keuzes te maken. Je maakt er je leerlingen zo bewust van dat niet alle dranken en tussendoortjes passen in een evenwichtig en gezond …
Downloadbaar lesmateriaal (28) -
Zin in vasten?: Lesideeën
Heeft vasten nog zin? Wat is het doel? Hoe kan je het zinvol
beoefenen? Wat is de betekenis van vasten in verschillende levensbeschouwingen? Wat is de link tussen vasten en Broederlijk Delen? Dat zijn de vragen waar we tijdens deze les een …Downloadbaar lesmateriaal (38) -
Voedingsdriehoek: Invulmodel met en zonder grijze zone
Verschillende invulmodellen van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven:
- invulmodel van de voedingsdriehoek,
- invulmodel van de voedingsdriehoek met grijze zone,
- invulmodel en kleurplaat van de voedingsdriehoek met grijze zone.
Downloadbaar lesmateriaal (96) -
Hoe stel je een gezonde maaltijd samen: Infografiek
Deze infografiek geeft je meer informatie over een evenwichtige, gezonde maaltijd:
- tips voor een gezond ontbijt;
- zo tover je een gezonde lunch op tafel;
- startpakket voor een gezonde warme maaltijd;
- energie op peil met een tussendoortje.
Downloadbaar lesmateriaal (38) -
De voedingsdriehoek: Inspiratiebundel
Tip voor de Week van de Smaak: een les(senreeks) over de voedingsdriehoek. Zo leren je leerlingen hoe ze lekker én gezond kunnen eten.
Deze inspiratiebundel bevat een antwoord op al je vragen over gezond eten en dus over de …
Downloadbaar lesmateriaal (59) -
Suiker: Inspiratiebundel
Wat doet suiker met ons lichaam? In welke voedingsmiddelen zit dit vooral? Bestaat er maar één suikersoort of zijn er meer? Op deze én andere vragen biedt de inspiratiebundel Suiker, onverbloemd een antwoord. Zo wordt het wat, …
Downloadbaar lesmateriaal (47) -
Voedingsdriehoek: Invulmodel
Dit is een blanco voedingsdriehoek die je kan gebruiken tijdens herhalingslessen. De leerlingen vullen de lege ruimtes zelf in.
Gemaakt op basis van het origineel via Vlaams Instituut Gezond Leven
Downloadbaar lesmateriaal (166)Leerkracht -
Denk globaal, eet lokaal: Pizza of fruitsla bereiden
Met deze actieve werkvorm ontwerpen vier groepjes voor een nieuw ecologisch restaurant:
- een milieuvriendelijke pizza in de winter of de zomer;
- een milieuvriendelijke fruitsla in de winter of de zomer.
Daarbij dienen de leerlingen rekening …
Downloadbaar lesmateriaal (24)Leerkracht -
Voeding en eetgedrag: Leerlijn
De leerlijn voeding is een praktisch instrument dat schoolteams ondersteunt bij het invullen en afstemmen van hun gezondheidseducatie rond het thema voeding. Je kan de leerlijn gebruiken om lesinhouden en lesmateriaal te selecteren en te …
Downloadbaar lesmateriaal (29) -
Koken met fotorecepten
De recepten zijn gevisualiseerd met foto's. De fotorecepten zijn in de eerste plaats gemaakt om te koken met leerlingen met een mentale handicap (niet-lezers), maar kunnen ook gebruikt worden bij kleuters en beginnende lezers.Downloadbaar lesmateriaal (72)Leerkracht, Ander -
Keukenmateriaal: Woordenschatspel
Keukenmateriaal met Sclerapictogrammen. Je kan deze woordenschat inoefenen aan de hand van een spelvorm. Elke leerling gooit om beurt met de dobbelsteen en benoemt het keukenmateriaal met het overeenstemmend aantal ogen.
Downloadbaar lesmateriaal (68)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Recepten voor leerlingen met ASS
Een eenvormig opgemaakte receptenbundel voor leerlingen met ASS.
Downloadbaar lesmateriaal (46)Leerkracht, ICT-coördinator