-
HACCP: Oefeningen
Oefeningen op het in de correcte volgorde plaatsen van de stappen HACCP.
De leerlingen maken deze taak nadat ze de les gekregen hebben. Ze kunnen eventueel hun handboek gebruiken.
Downloadbaar lesmateriaal (3)Leerkracht -
Andermaal: Kookboek, opleiding en educatief materiaal
Vegetarisch eten zit in de lift. Gezonde en duurzame voeding wordt steeds belangrijker en steeds meer consumenten kiezen voor vegetarische of plantaardige producten. Niet alleen in de supermarkt, maar ook vaker op restaurant.
BOS+ en ProVeg …
Downloadbaar lesmateriaal -
Een gezonde leefstijl: Fiches
Deze materialen verduidelijken wat een gezonde leefstijl inhoudt. Een gezonde leefstijl is meer dan gezond eten en bewegen. Het gaat over een balans vinden tussen verschillende aspecten van je leven. Een gezonde leefstijl versterkt iedereen en …
Downloadbaar lesmateriaal (3) -
Vegetarische en veganistische voeding: Lesbundel
Educatieve bundel met presentatie over vegetarische en veganistische voeding:
- wat is vegetarisch (veggie) en vegan;
- voordelen van plantaardige voeding: milieu, gezondheid & dierenwelzijn;
- quiz;
- wat is duurzame voeding;
- tien tips om veggie te …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Handhygiëne: Affiches
Een goede handhygiëne in de zorgsector is van essentieel belang. Handen vormen namelijk de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen.
Handhygiëne is de meest doeltreffende maatregel ter preventie van zorginfecties en de verspreiding …
Downloadbaar lesmateriaal (3) -
Weekmenu opstellen: Seizoenskalender en beslissingsboom
Het derde uitgangspunt van de voedingsdriehoek is: Vermijd voedselverlies en matig je consumptie.
Met een weekmenu (en boodschappenlijstje) kan je gezond eten inplannen, vermijd je voedselverlies en overconsumptie.
Bij dit weekmenu zit …
Downloadbaar lesmateriaal (7) -
Gezond boodschappenlijstje
Het derde uitgangspunt van de voedingsdriehoek is: Vermijd voedselverlies en matig je consumptie.
Met een boodschappenlijstje (en weekmenu) kan je gezond eten inplannen, vermijd je voedselverlies en overconsumptie. Want zo koop je niet meer …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Ultrabewerkte voeding en voedselbewerking: Infografiek
Lege calorieën zijn voedingsmiddelen die energie (calorieën) leveren, maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen (vooral suiker en/of vet). Ze vullen wel, maar voeden niet. Met andere woorden: ze hebben geen meerwaarde voor ons …
Downloadbaar lesmateriaal -
Milieu-impact plantaardige en dierlijke voeding: Infografiek
Eén van de uitgangspunten bij de voedingsdriehoek is: Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding. Dat is zowel goed voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu.
Deze grafiek geeft de gemiddelde milieu-impact van …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Hoe gebruik je de nutriscore: Infografiek
De nutriscore vind je overal. Op verpakkingen, promofolders van de supermarkt, prijsetiketten… Een juist gebruik en interpretatie van de nutriscore is echter belangrijk om gezondere keuzes te maken. Blijf de voedingsdriehoek steeds als …
Downloadbaar lesmateriaal (12) -
Kraantjeswater: Infografiek
Water staat bovenaan in de voedingsdriehoek. Deze infografiek geeft een visueel overzicht van de voordelen van kraantjeswater. Dat is gezond en een betere keuze voor het milieu.
Downloadbaar lesmateriaal (3) -
Model van Lalonde: Verwerkingsopdracht
Verwerkingsopdracht rond het Model van Lalonde
- Bijlage 1: afbeelding van het Model van Lalonde
- Bijlage 2: verwerkingsopdracht rond het Model van Lalonde, op te lossen op basis van bijhorende QR code (bijlage 3) de verwijst naar een …
Downloadbaar lesmateriaal (16)Leerkracht