Masterminds: Een onderwijsspel over de drooglegging


Masterminds 2019 is een onderwijsspel dat georganiseerd wordt door KU Leuven (departement Economie) in samenwerking met De Standaard tussen 1 september 2019 en 30 november 2019. Inschrijven voor het spel kan nog tot 1 oktober 2019. Maar ook voor wie niet wenst in te schrijven of ondertussen te laat zou zijn, blijft het lesmateriaal beschikbaar.

Het thema van Masterminds 2019 is de drooglegging die honderd jaar geleden werd ingevoerd in de Verenigde Staten. Hoe ontstond dit? Wat waren de gevolgen? En wat kunnen we er vandaag nog uit leren? Feiten, verklaringen en actualiteit staan centraal.

Het doel van het spel is leerlingen uit de derde graad van het ASO beter vertrouwd te maken met economie als wetenschap. Het spel gaat wel veel breder dan economie alleen: er komt ook wiskunde (statistiek), geschiedenis, politiek en filosofie aan bod. Daarnaast zijn ook goede informatie- en onderzoekvaardigheden vereist.

Leerlingen kunnen de eerste drie modules alleen of in kleine groepjes afwerken. In de laatste twee modules neemt de leerkracht best een modererende rol op. Internettoegang is wel vereist voor dit spel en, voor wie niet is ingeschreven, is ook toegang tot (het archief van) De Standaard vereist voor een deel van het spel.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht