Vuurvader: Het koloniale verleden en heden


Een project over Congo en over ons koloniale verleden dat vakoverschrijdend kan worden georganiseerd.

Het project bestaat uit losse modules waaruit je vrij en soepel kan kiezen:

  • Lezen en bespreken van de roman Vuurvader van Leen van den Berg, uitgeverij Manteau die een helder beeld schept van het koloniaal systeem in Congo Vrijstaat in de beginperiode van de rubberterreur. 
    Zie het voor je: Antwerpen aan het eind van de 19e eeuw. De stad en de haven die floreren door de steeds toenemende handel in ivoor, rubber en andere koloniale waren; de wereldtentoonstelling in 1894 op de Leopold de Waelplaats, net voor het KMSKA. Er is o.m. een ‘negerdorp’ gebouwd. Zwarte jongelingen moeten er in een aangelegde vijver muntjes opduiken die de bezoekers erin gooien als amusement. Zeven van die jongelingen laten het leven, meer dan vijftig worden er ernstig ziek. En tegelijk heerst er onrust in de haven waar dokwerkers slaven voor een hongerloon en betogen voor meer rechten en betere arbeidsvoorwaarden.
    In dat gewoel slaagt de achttienjarige dokwerker Elias erin naar Congo te vertrekken, op zoek naar zijn biologische vader. Een man die hij niet kent, een Deen die ergens op de Congostroom vaart. Het blijkt een onmogelijke zoektocht want zowat alle scheepslui en techniekers die op dat moment op de Congostroom varen zijn Deen of Zweed, terwijl de meeste kolonialen en handelaren in Congo op dat moment vooral Engelsen, Nederlanders, Italianen en Portugezen zijn. Buiten de eigenaar van de kolonie is er niet veel Belgisch aan ‘de N.V. Leopold II’.  Elias vindt een ersatzvader in de man met wie hij naar Congo reist, de mysterieuze August Meersman, die daar met hem een rubberpost gaat uitbouwen. Een man van wie hij alles leert, een man die om hem geeft en hem vertrouwen schenkt, maar die ook een donkere kant blijkt te hebben…
  • Geleide wandeling doorheen het koloniale verleden van Antwerpen of Brussel.
  • Groepswerk rond thema’s die verband houden met Congo vroeger en nu en met de roman.
  • Presentatie van het groepswerk, al dan niet in aanwezigheid van de auteur, met mogelijkheid vragen te stellen aan de auteur.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook