Waar wonen Mo en Co: Het leven in een asielcentrum


Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers organiseert, in opdracht van de federale overheid, een humane en efficiënte opvang van asielzoekers in heel België. 

Het Centrum voor Informatieve Spelen (CIS) heeft in opdracht van Fedasil een educatief spel, 'Waar wonen Mo en Co', ontwikkeld voor kinderen uit de derde graad lager onderwijs. Het spel heeft tot doel de kinderen van deze leeftijdscategorie duidelijk te maken wat het leven in een asielcentrum inhoudt.

Voor het spel wordt elke bezoekende klas in groepjes verdeeld. Elk groepje moet een (fictief) leeftijdsgenootje (een asielzoeker in het opvangcentrum) helpen met een zoektocht: Zara uit Tsjetsjenië, Mo uit Angola, Tatu uit Congo, Darco uit Kosovo en Abdul uit Iran. Tijdens die zoektocht leren de kinderen meteen ook het opvangcentrum kennen, en de mensen die er wonen en werken.


Waarom een spel voor scholen?

In de scholen bestaat er veel belangstelling voor de opvangcentra. Scholen in de omgeving van de opvangcentra hebben immers elke dag met asielzoekers te maken, simpelweg omdat er in de klassen ook kinderen uit opvangcentra zitten.

De ervaring leert echter dat het niet eenvoudig is om aan kinderen van de lagere school uit te leggen wat een opvangcentrum precies is en doet. Een klassieke rondleiding in een opvangcentrum bleek vaak ontoereikend, dus zocht Fedasil samen met de opvangcentra een alternatieve manier om kinderen spelenderwijs vertrouwd te maken met het leven van asielzoekers in een opvangcentrum.

Fedasil maakte het spel in samenwerking met het Centrum Informatieve Spelen vzw (CIS). De doelgroep zijn kinderen van de lagere school (tussen 9 en 12 jaar). Per sessie worden maximum 25 deelnemers toegelaten. Het spel kan gespeeld worden op woensdag van 9u tot 12u, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 u tot 16u.

Aansluitend op het spel maakte Fedasil ook een kinderbrochure met als titel 'Zo woont Mo'. Indien je een exemplaar wenst, kan dit per post opgestuurd worden.

Voor meer informatie of inschrijvingen kan je contact opnemen op dit nummer 011-69 75 06 of via e-mail joke.croughs@fedasil.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, Ander