Vissenbabbel: Muzisch lesidee


Deze lesvoorbereiding gaat over het onderwerp vissenbabbel. Tijdens deze les komen de muzische domeinen muziek, woord en beeld aan bod.

We starten de les (sfeerschepping) met het gedicht Vis, van Edward van de Vendel. Het gedicht gaat over een vis die iets wil zeggen, maar mensen kunnen visje niet horen, aangezien visje mensenstemmenstil is en wij waterwoordendoof. We komen zo tot het lesonderwerp (en doel) van deze les, namelijk zelf een verhaal verzinnen en schrijven over wat visje ons zou willen vertellen. We zingen als opwarming het liedje Visje In Het Water. Dit liedje sluit aan bij het voorgelezen gedicht.

Het genre van het verhaal (spannend, droevig ... ) dat de leerlingen gaan schrijven, hangt af van het dier waarmee visje zijn avonturen gaat beleven. Om het genre te bepalen luisteren we naar muziekfragmenten uit het muziekstuk Le Carnaval des Animaux, van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Volgende muziekfragmenten komen aan bod: deel I: Marche Royale du Lion, deel IV: Tortues, deel VII: Aquarium, deel X: Volière en deel XIII: Cygne. De leerlingen bespreken en vergelijken de sfeer die ze ervaren in de verschillende muziekfragmenten.

Daarna gaan de leerlingen in duo, een (fictief) verhaal verzinnen en schrijven, aan de hand van een aantal verhaalelementen, die op de schrijfvis staan die ze gevangen hebben. De leerlingen houden rekening met de sfeer van de beluisterde muziek in hun verhaal.

Na het schrijven van het verhaal, maken de leerlingen een fantasietekening die aansluit bij hun zelfgeschreven verhaal.

Ten slotte vertellen de leerlingen klassikaal hun zelfgeschreven verhaal en presenteren ze de bijhorende fantasietekening. De overige leerlingen mogen op een respectvolle manier hun mening formuleren over de verhalen en fantasietekeningen van hun klasgenoten.

Op het einde van de les, krijgen de leerlingen de kans om hun ervaringen die ze deze les hebben opgedaan, te delen met hun klasgenoten.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Student (lerarenopleiding)

Ontdek ook