Culture in the EFL classroom: How and why integrate culture in the EFL classroom?


Bennett, Bennett en Allen, (2003) zeiden ooit dat “een persoon die een taal leert zonder cultuur,  het riskeert om een vloeiende dwaas te worden”. Een taal leren is inderdaad meer dan het aanleren van woordenschat en grammatica. Het leerproces van de leerling of student mag immers niet enkel het correct beheersen van de taalvaardigheid als doel hebben. Om een taal succesvol te spreken moet men de wereld begrijpen waarin het wordt gebruikt. Aangezien het Engels de officiële taal is in 54 soevereine staten en 27 niet-soevereine entiteiten, is het noodzakelijk een ruimere blik te werpen op de Engelstalige wereld in al zijn facetten. Het huidige Engelse taalonderwijs laat echter, mede door tijdsgebrek, de integratie van cultuur in de taallessen vaak achterwege omdat er een grotere rol wordt toebedeeld aan het correct aanleren van de taalvaardigheden. Dit heeft als gevolg dat leerlingen en studenten vandaag de dag weinig kennis hebben van de wereld waarin het Engels wordt gesproken.

Waarom zouden EFL-leerkrachten cultuur moeten integreren in hun lessen? Hoe kan dit op een motiverende manier bereikt worden? Is het mogelijk om ieder cultureel onderwerp te linken aan het dagelijks leven van de leerlingen en het leerplan van een tweede jaar secundair onderwijs? In deze bachelorproef wordt een antwoord gegeven op bovenstaande vragen en krijgen de EFL-leerkrachten meer inzicht over hoe ze de Britse cultuur en ook de  cultuur van de leerlingen kunnen integreren in hun lessen. De bundels werden gecreëerd om de leerlingen het ware gelaat van Groot-Brittannië te tonen vanuit het perspectief van een leerkracht die zelf van Britse afkomst is. Voordat de verschillende werkvormen worden verkend, zal de brede definitie van cultuur besproken worden en zal uitgelegd worden waarom cultuur van belang is in het onderwijzen van een taal. Daarnaast zal het leerplan Engels van het secundair onderwijs besproken worden en zullen 333 EFL-leerkrachten van over heel België hun mening geven over hoe zij cultuur onderwijzen in de Engelse les en hoe de EFL-handboeken verbeterd kunnen worden.

Deze bachelorproef richt zich tevens naar leerkrachten die een andere taal dan het Engels onderwijzen. Ook voor hen kunnen nieuwe en interessante manieren van onderwijzen een hulpmiddel zijn voor het integreren van cultuur in de les.

Deze bachelorproef van Natasha Evans wordt door PXL Education gedeeld in het kader van een project waarbij we bachelorproeven van studenten lerarenopleiding vlotter beschikbaar willen maken voor leerkrachten in de praktijk. Alle bachelorproeven kan je hier raadplegen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
PXL-Education
Organisatie

Ontdek ook