Het complexe samenspel tussen epilepsie, autisme en een verstandelijke beperking


Heb jij te maken met de zorg voor jongeren met epilepsie en autisme? Dan herken je vast het complexe samenspel tussen deze twee.
Bijvoorbeeld als het gaat om communicatie. Als je epilepsie hebt, wordt je waarneming regelmatig verstoord door epileptische activiteit in de hersenen. Hierdoor mis je letterlijk de communicatie van een ander. Als je daarnaast ook nog autisme hebt – en dus moeite met het verwerken van informatie uit je omgeving en het geven van de juiste betekenis eraan – dan is communiceren een hele klus …
Of bijvoorbeeld bij een thema als zelfstandigheid. Bij cliënten met autisme en epilepsie is dit complex. Epileptische aanvallen zorgen er bijvoorbeeld voor dat cliënten informatie missen. Simpelweg omdat ze een tijdje afwezig waren door de aanval. Wat heeft dit voor effect op de zelfstandigheid van deze cliënten? En hoe ga je hier als begeleider mee om?

In de artikelenreeks lees je meer over prikkelverwerking, communicatie, spanning, flexibiliteit & verandering en zelfstandigheid.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, Ander

Ontdek ook