6. Taaladvies online: Digitale leermiddelen secundair


Verantwoording
Zelfstandig kunnen werken impliceert ook het hanteren van de juiste taal en het kennen en kunnen gebruiken van de juiste informatiebronnen om correct te spreken of te schrijven. Wat Nederlands betreft zijn op het internet een aantal degelijke gratis taaladviesdiensten beschikbaar die zowel leraars als leerlingen kunnen raadplegen. Weg taalfouten en spelkwelduivels.

De adviesdiensten bieden vaak ook nog andere faciliteiten zoals nieuwsbrieven en de mogelijkheid vragen voor te leggen; ook dit kan zuurstof geven aan de les en de leerlingen activeren. Omdat de samenstellers altijd kort op de bal spelen blijft de inhoud up-to-date en kunnen de gebruikers hun kennis voortdurend actualiseren.

Materiaalfiche
Voor onze leerling-journalisten zijn de taaldatabanken van de VRT, de publieke Vlaamse radio- en televisieomroep een echte goudmijn. De schatkamer vol praktische tips over taalgebruik bestrijkt uitspraakproblemen (9000 woorden), correcte spelling, allerlei taalkwesties. Er zijn ook tips voor het schrijven van teksten en een lijst met landen- en eigennamen.

Het geheel is vlot doorzoekbaar en erg degelijk geordend. Alle informatie wordt ook goed bijgehouden en regelmatig geactualiseerd.
Men kan zich ook nieuwsbrieven met taaladvies raadplegen die bestemd zijn voor de VRT-medewerkers.

De taaltelefoon is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. De dienst biedt wekelijks nieuwe tips en adviezen rond correct taalgebruik. Hij is ook telefonisch bereikbaar en publiceert een nieuwsbrief. Elke week wordt een (nieuw) woord in de kijker geplaatst. Uit alle vragen die worden voorgelegd aan de dienst wordt ook een selectie voorgelegd aan het ruime publiek. Daarnaast bevat de site een verzameling informatie rond waardevolle bronnen i.v.m. taal. De site biedt ook de mogelijkheid zich te abonneren op een taalmail.

In Taaladvies vindt de gebruiker een antwoord op vele concrete vragen over taal en spelling. Deze site vindt zijn oorsprong bij de Nederlandse Taalunie. De kern van Taaladvies is een databank met ruim 1200 taalkwesties waar vaak vragen over gesteld worden. Het antwoord kan op twee niveau’s gelezen worden, met of zonder wetenschappelijke toelichting.

De site biedt u daarnaast een overzicht van organisaties die zich met taaladvies of taalnormen bezighouden, een uitgebreide lijst van naslagwerken op het gebied van taal en spelling en een compendium met taalkundige termen en labels. Taaladvies biedt verschillende zoekmogelijkheden: een alfabetische lijst, een indeling naar onderwerp en een aparte zoekfunctie. Als men in Taaladvies geen antwoord op zijn vraag vindt, kan men deze alsnog stellen via een elektronisch formulier. In principe krijgt men binnen een week per e-mail antwoord.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht